Datum: 6.11.2021 16:22:03 - Rubrika: Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Postenje je zelo priljubljeno, občasno postenje pa še bolj. Najbolj priljubljeni so enodnevni posti, pri katerih pa vse vendarle ni tako popolno ... Tako je nastal umazani post.
Postenje je, ko v neki časovni enoti omejimo količino zaužite hrane. Post je lahko dolg en dan, lahko pa samo nekaj ur. Najbolj priljubljeni so 12-, 10- in celo 8-urni posti, najbolj priljubljen pa je 16-uri post, ki deluje po principu 16:8. To pomeni, da med 20. in 12. uro ne jemo nič, med 23. in 20. uro pa skušamo jesti čim bolj normalno.

Prvi dan takšne diete je najtežji, organizem pa se navadi na spremenjen rešim po 3, do 5. dneh. Zato je zelo pomembno, da vzdržite prvi dan, potem bo vedno lažje.

In prav takim postom pravimo umazani post.

Raziskave kažejo, da je čisti post koristen za zdravje srca in ožilja, pomaga uravnavati krvni tlak in sladkor, pomaga tudi pri hujšanju.

Pri umazanem postu so procesi veliko bolj kompleksni. Nivo inzulina se zniža, povečata pa se hormona glukagon in epinerin, ki sprožita sproščanje maščobnih celic. Nekaj teh maščob pride v jetra, kjer se pretvorijo v ketone, ki tako postanejo vir energije za možgane namesto glukoze, ki je njihovo običajno gorivo.

Kako deluje umazani post, še ne vemo povsem natančno, predvsem pa v vsakem organizmu deluje drugače. Številni so prepričani, da ima umazani post veliko še ne odkritih koristi, a problem je, ker trenutno še nimamo dovolj podatkov, da bi razumeli vse procese, ki se dogajajo med postom.

Nekaj pa je očitno ... Čisti post lahko traja samo en dan, pri umazanem pa morate vztrajati najmanj 3 dni, zelo pozorni morate bi ti pri štetju kalorij, paziti pa morate, da je vaša hrana vitaminska, bogata z minerali, mikro-hranili in predvsem raznolika. In če upoštevate vse te lastnosti, potem je umazani post zagotovo koristnejši od čistega.
vkj
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021