Rubrika: Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti hren
Hren brez težav vzdrži več kot eno leto, poznajo pa ga širom sveta. Koristi se zgolj korenina, njegov okus pa je eden najbolj prepoznavnih okusov na svetu.
Koren hrena je pikantnega okusa in brez vonja. Je izredno bogat z vitaminom C in je zlasti v času gripe in prehladov nujno potreben. Celo bolj od limon in citrusov! Poleg tega so v hrenu tudi glikozidi, glutamin, glukoza, kalij, kisli sulfat, sinigrin, ki daje hrenu značilen okus in kup drugih hranljivih snovi.

Čeprav se zdi, da poleti nimamo težav s pomanjkanjem vitaminov, pa v resnici ni tako. Epidemije gripe in prehladov so lahko tudi poleti, še posebej v času, ko se bodo vklopile klime. Človeško telo namreč potrebuje nekaj časa, da se prilagodi vremenskih razmeram, vsako prilagajanje pa je nevarnost, da tudi zbolimo.

Prav zato obstaja kar nekaj razlogov, zakaj in kdo bi moral vsak dan jesti hren.

1. Deluje proti vnetju sinusov
Hren izredno dobro pomirja vnetja. V posodo dajte nekaj sveže naribanega hrena, čezenj pa dolijte malo vode. Vse skupaj segrevajte in sicer tako dolgo, dokler ne začne voda izparevati. Čezenj dajte brisačo in inhalirajte vsaj 10 minut pred spanjem. To lahko počnete tudi iz preventive, ker vam bo hren odprl in očistil dihalne poti. Spali boste trdneje in boste naslednji dan bolj spočiti in razpoloženi.

2. Zdravi bolezni ožilja
Z leseno žlico zmešajte 5 žlic hrena, sok 3 limon in 2 žlici medu. Vse skupaj dobro premešajte in pojejte 3 žlice te mešanice na dan in sicer vsaj eno uro pred obrokom. Priporočamo, da to mešanico jemljete 6 tednov, sedmi teden pa naredite premor. Zaradi sestave hrena, se vam bodo žile vidno okrepile.

3. Krepi pljuča
10 gramov naribanega hrena dajte v 2 dcl vrele vode, pokrijte in pustite stati vsaj 10 minut. Nato mešanico precedite in popijte še mlačno. Dnevna doza naj vam bo 2 do 3 skodelici na dan. Pijte izredno počasi, srebajte, občutek, kako se vam odpirajo pljuča in, kako lažje dihate pa se bo pojavil že po nekaj požirkih.

4. Pomaga proti astmi
Na majhnem ognju skuhajte 4 žlice sveže naribanega hrena. Dodajte 2 žlici jabolčnega kisa. Ko se hren nekoliko omehča, ga ocedite in dodajte žlico medu. Nato še minuto ali dve to mešanico še malo kuhajte, da dobite gosto homogeno zmes, nato pa vse skupaj odstavite in pustite, da se ohladi. Ohlajeno pasto nato shranite v hladilnik in vsako jutro in zvečer pojejte eno žlico. To pomaga ne samo proti astmi, pač pa bo telo dobilo tudi več sveže energije.

5. Dober je za kri
Hren je staro ljudsko zdravilo za čiščenje krvi. In ne samo to! Nekateri s hrenom topijo tudi najrazličnejše kamne (žolčne, ledvične, želodčne ...), kar je lahko zelo nevarno. Prav tako so hren v ljudski medicini hren uporabljali za zdravljenje revme, artritisa, tudi putike ... Hren prav tako znižuje temperaturo in odstranjuje sluz iz dihalnih poti, poleg tega pa preprečuje vnetja ...

Mnogi celo verjamejo, da je hren bolj zdravilen kot kurkuma, pa še iz naših krajev je.
vkj
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023