Datum: 2.11.2021 18:56:31 - Rubrika: Dobro je vedeti
Bo ajvar res hit letošnje jeseni?
Ajvar ima ogromno vlaknin, veliko mineralov in še več vitamina C. Mnogi so prepričani, da med turobno jesenjo ne boste zlepa našli bolj zdravega živila ...
Receptov za dober ajvar je veliko in vsak po kakšni malenkost izstopa, a nekaj je vsem vrstam ajvarja enotno: ajvar je že zaradi sestavin iz katerih je narejen, izredno bogat z vsemi mogočimi hranljivimi snovmi, je zaveznik prebave, pospešuje delovanje prebavnega trakta, mehča blato, preprečuje zaprtje ... Vsak dan bi morali pojesti vsaj 3 žličke ajvarja. Lahko tudi hudega. Ta je še boljši!

Veliko vitamina C
Ajvar je vendarle narejen iz paprike, zato je pričakovano v njem ogromno vitamina C. Celo več, kot v kateremkoli drugem citrusu. Če le lahko zato zjutraj k mehko kuhanem jajcu pojejte raje žlico ajvarja. Tako boste več naredili za svoje zdravje, kot če zraven pojeste rezino kruha.

Veliko vitamina A
Splošno znano je, da je veliko vitamina A v vseh živilih, ki so oranžno - rdeče barve. Vitamin A pomaga ščititi srce in ožilje, vedno več pa je raziskav, kako lahko z njim premagamo, ali vsaj lažje prebolimo, zoprne viruse, kot so covid, gripa in drugi.

Veliko vitamina B2 in folne kisline
Jajčevci v ajvarju so odličen vir vitaminov in mineralov, ki izboljšujejo predvsem zdravje prebavil. Ajvar ima med vsemi namazi največ vitaminov kompleksa B.

Ne vsebuje kalorij
Zelo pomembna lastnost vsakega dobrega namaza je, da ima malo, še bolje nič, kalorij. Ajvar jih skorajda ne vsebuje. Paprika za ajvar običajno malo spečemo, nato še ocvremo ... Hranilna vrednost se močno zmanjša, ostanejo pa vlaknine in minerali, ki so ključni element vsake zdrave prehrane.

Kaj to pomeni?

Potrudite se, da boste to jesen jedli čim več ajvarja in čim manj kruha in ostalih ogljikovih hidratov. Če je le mogoče, jejte ajvar samega, na žlico ... Hitro vam bo jasno, zakaj je to ena najljubših ozimnic naših babic.

Ne pozabimo na ajvar!
vkj
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021