Rubrika: Zdravje, lepota
Nov švedski fenomen: mono-dieta za 6 kg manj
To dieto boste po internetu našli tudi pod imenom Dieta 6 cvetnih listov, vendar je ime zavajajoče, učinki diete pa ne.
Če še niste opazili, so vsa večja nutricistična odkritja v zadnjem desetletju prišla iz Švedske. Najbolj je odmevalo odkritje, da so pri vseh, ki so umrli za srčno kapjo, odkrili pomanjkanje holesterola v krvi. Temu je sledilo odkritje dobrega in slabega holesterola, naša prehrana pa se je v trenutku spremenila. Seveda je takoj sledilo iskanje novega dežurnega krivca za bolezni sodobnega časa in rodila se je dieta LCHF, ki iz jedilnikov izključuje ogljikove hidrate ter jih nadomešča z zdravimi maščobami.

Vsa nova dognanja v današnji poplavi najrazličnejših informacij ne bi nikdar tako odmevala, če ne bi bila podprta z argumenti in predvsem izkušnjami uporabnikov, ki so zmogli toliko moči in črtali ogljikove hidrate.

In prav v teh prehransko viharnih dnevih se je pojavila nova dieta 6 cvetnih listov, ki jo je oblikovala najbolj znana švedska nutricistka Anna Johansson. Dieta spada med trenutno najbolj popularne mono-diete, ki temeljijo na enolični hrani znotraj dneva.Pravzaprav je ta dieta sestavljena iz 6 različnih modelov mono-diet, niso redki uporabniki, ki pa poročajo o 10, pa tudi 15 kilogramih manj po samo enem tednu.

Bistvo vsake mono-diete je, da telo aktivira tiste procese, ki jih potrebuje, za to pa porablja zaloge. Evropski center za hujšanje je celo potrdil, da je hujšanje po tej dieti za 50 odstotkov uspešnejše od ostalih klasičnih shujševalnih kur, hkrati pa je to najboljši test delovanja notranjih organov (kot bi telo peljali na avtomobilski tehnični pregled).

Še ena pomembna misel k tej dieti: dieta bo uspešna samo, če boste imeli minimalno 5 obrokov na dan. Kako boste obroke razporedili, je vaša stvar, a zajtrka nikar ne preskočite, večerjo pa jejte najkasneje 3 ure pred spanjem. In še: med obroki naj pretečeta vsaj 2 uri.

In še strog nasvet: vso hrano nikdar ne smete soliti, ali kako drugače začiniti!


1. dan: ribe
Prvi dan je dovoljeno jesti samo ribe in morske sadeže, pa še te naj bodo pečene zgolj v žlički olja. Veliko bolje je jesti kuhane ribe (brez prilog), vendar nikoli več kot 500 gramov. Priporočeno je piti veliko nesladkanega zelenega čaja in vsaj pol ure telovaditi.

2. dan: zelenjava
Ta dan lahko pojeste največ 1,5 kilograma zelenjave. Priporočamo veliko korenja, na pari kuhane zelenjave, jeste lahko tudi krompir kuhan v vodi. Prav tako pijte vodo ali nesladkan zeleni čaj in ne pozabite na telovadbo.

Še to: ta dan je sicer dovoljeno piti tudi zelenjavne smutije, vendar ne pozabite, da je zelenjava v tekoči obliki lažje prebavljiva, kilogram in pol pa v resnici ni veliko. Zato se smutijem raje izognite in jejte samo svežo, ali kuhano zelenjavo.

3. dan: piščanec
Pri piščancu je pomembno, da ga jeste brez kože in ne več kot 500 gramov. Poleg ne kombinirajte ničesar drugega, tudi zelenjave ne. piščanec je lahko pečen, kuhan na žaru, lahko pa si privoščite tudi bistro piščančjo juho.


4. dan: žitna kaša
Med obroki je dovoljeno piti zeliščni čaj (nesladkan) in jesti naravni kvas. Sicer pa vam predlagamo, da si za zajtrk privoščite pražena pšenična zrna kuhana v vodi. Za kosilo jejte ajdovo kašo, za popoldansko malico kuhan rjavi riž (brez priloge!), zvečer pa še malo naravnih otrobov, semen, vlaknin ... Dovoljeno je pojesti največ 500 gramov žitnih kaš.

5. dan: skuta
Ta dan lahko pojeste največ 500 gramov skute z nizko vsebnostjo maščobe. Popijete lahko tudi kozarec mleka, vendar naj bo to z zmanjšanim deležem maščob. Če ste naveličani skute, lahko jeste tudi jogurt in druge nesladkane mlečne izdelke.

6. dan: sadje
Pojeste lahko največ 1,5 kilograma sadja, ra dan pa je čaj dovoljeno zamenjati tudi za kavo. Priporočamo, da zjutraj pojeste 2 jabolki, za malico banano, za kosilo pomaranči, grozdje, kivi in ananas, dan pa spet končajte z dvema jabolkoma.

Za konec pa še opozorilo. Dieta je naravnana tako, da telo sprejme 1500 do 1800 kalorij na dan, kar je zagotovo pod medjo priporočljivega. Zaradi tega po tednu dni ustavite z mono-dieto, počakajte 3 tedne, potem pa lahko postopek ponovite.

Upoštevajte tudi to, da je ta dieta daleč od uravnotežene prehrane, zato nikar ne pretiravajte.
Erika Volk


Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023