Datum: 8.6.2022 20:55:54 - Rubrika: Dobro je vedeti
Vlaknine so ekspresni vlak do vaše sreče
Ne verjamete, da lahko vlaknine spremenijo vaše življenje na glavo? Čistilna moč vlaknin vas ne bo pustila ravnodušne ...
Vlaknine pomagajo pri prebavi in presnovi. Pravzaprav so vlaknine snovi, ki jih telo ne more razgraditi, pa zato potujejo skozi naše telo praktično nespremenjene, sproti pa se nanje obešajo snovi, ki jih večinoma ne maramo (in vitamin C, ki pa gre itak iz telesa lažje, kot v telo).

Tokrat vam ponujamo na izbiro nekaj zelenjave, ki vsebuje veliko vlaknin, kar pomeni, da delujejo čistilno, so zdrave za telo, hranilne in še shujšali boste. Telo vam bo hvaležno.

1. Zelje
Največ vlaknin ima povsem običajno zelje. Jejte ga surovega v solati (seveda brez kremastih prelivov). Jejte ga v juhi. Celo sladice iz zelja in brez sladkorja so zelo zdrave. Podoben učinek na telo in celoten organizem imajo tudi brokoli, koleraba. Ob tem je treba poudariti, da ima belo zelje več vlaknin, rdeče pa več antioksidantov. V obeh primerih vam bosta želodec in črevesje hvaležna.

2. Korenje
Na drugem mestu po količini zdravilnih vlaknin je korenje, ki si je visoko mesto zaslužilo tudi zaradi popolne zbirke vitaminov B in kalcija. Korenje je odlično za želodec in hujšanje. Poskusite kak dan jesti samo surovo korenje (lahko v smutiju, ali pa si ga pripravite kot čips), ali kuhano.

3. Rdeča pesa
Med domačimi živili ima pesa zelo pomembno mesto. Čeprav je med vlakninami na tretjem mestu, pa ima toliko ostalih zdravilnih lastnosti, da bi ji lahko rekli kar kraljica domače zelenjave. Rdeča pesa poleg tega, da uravnava prebavo in prav tako pomaga pri hujšanje, zelo dobro tudi normalizira krvni tlak, povečuje raven rdečih krvničk, uravnava inzulin v krvi, celo zdravniki pa pesi priznavajo, da je hujšanje s peso eno najbolj varnih in zdravih.

4. Fižol
Fižol veliko jedo športniki. Stročji fižol namreč vsebuje veliko beljakovin in malo kalorij. Poleg tega lahko iz fižola pripravimo celo vrsto odličnih jedi, a največja prednost fižola je, da več ur daje občutek sitosti.

5. Lanena semena
Lanena semena se sicer ne morejo primerjati z zeljem in peso, če pa bi primerjali občutek sitosti, traja pri lanenih semenih najdlje. Lanena semena izredno hitro uravnajo prebavo in res, kot ekspresni vlak, počistijo najbolj skrite kotičke našega prebavnega trakta. Lanena semena lahko jeste samostojno, ali pa v kombinaciji z ostalo zelenjavo, mlečnimi izdelki in celo sadjem. Redno uživanje lanenih semen je pravi balzam za želodec.

6. Jabolka
Da tudi jabolka vsebujejo veliko vlaknin in zelo pomagajo pri hujšanju. Veliko nutricistov celo priporoča, da bi moral imeti vsak človek jabolčni dan, ko ne bi jedel ničesar drugega, le jabolka.
vkj
Dobro je vedeti
7 radioaktivnih stvari, ki jih imate v vašem domu
Zdravje, lepota
Kako na hitro spremeniti pH telesa
Dobro je vedeti
Ne zavrzite jajčnih lupin, raje jih specite
Dobro je vedeti
Koliko vode je še zdravo popiti?
Dobro je vedeti
Kako veste, kdaj je lubenica zrela in dobra?
Dobro je vedeti
Doma narejena CBD konopljina moka: recepti iz industrijske konoplje
Zdravje, lepota
Napitek, ki zravna trebuh in ga splošči
Dobro je vedeti
Zadnjica, ki bi si jo vsi želeli
Zdravje, lepota
S česnom nad mozolje
Zdravje, lepota
Čudežna formula za turbo hujšanje
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021