Rubrika: Dobro je vedeti
6 metod, kako prepoznati resnično lakoto od namišljene
Ljudje se najbolj redimo zato, ker jemo iz dolgega časa, navade, zaradi čustvenih težav ... Preverite svoj tek!
Velike oči. Lakota iz navade, ali dolgočasja. Zdravite s hrano svoje čustvene težave? Razlogov, zakaj ima toliko ljudi višek kilogramov, je ogromno, a prenajedanje brez razloga postaja že nacionalni šport, ki se ga ne zavedamo. Poleg tega ne razlikujemo med žejo in lakoto, čeprav v več kot polovici primerov velja, da lahko s kozarcem vode potešimo še tako hudo lakoto, ki je zrasla v naši glavi in ne zaradi potreb.

Prav zato vam ponujamo 6 nasvetov, kako preveriti, ali ste lačni, žejni, ali pa vas samo daje dolgčas. Poskusite se kak dan držati teh pravil in boste videli, da boste brez lakote preživeli dan.

1. Poglejte na uro
Upoštevajte, da je telo še uro do dve po obroku močno obremenjeno s sladkorjem, zato nikar ne jejte pogosteje, kot vsaki dve uri. Naj to velja tudi za slane prigrizke, slaščice, tudi sladke pijače ... Raje popijte kozarec vode ali skodelico zelenega čaja.

2. Prisluhnite želodcu
Saj poznate nerodno situacijo, ko se vam v želodcu pretakajo tekočine tako glasno, da to lahko slišijo tudi vaši sosedje. "Kruljenje" v želodcu pa ni nujno vedno znak lakote. Lahko gre le za intenzivno prebavo, kar ni nič slabega. Če se vam želodec oglaša, spet poglejte na uro. Če ste nazadnje jedli pred več kot 4 urami (sem spadajo tudi prigrizki, sadje, sladke pijače), potem ste res lačni. V nasprotnem primeru popijte kozarec vode in kruljenje bo minilo.

3. Preverite nivo energije
Naslednji način, kako preveriti, ali ste res lačni, je nivo energije. Če ste lačni in brezvoljni in se počutite nemočne, potem ste lačni (ob upoštevanju prejšnjih nasvetov). Vendar pozor! Kadar ste brez energije, potrebujete energijsko bogato hrano.

4. Počakajte 15 minut
Ko začutite lakoto, počakajte 15 minut. Ni nujno, da ste zares lačni. Lakota, ki pride iznenada, ali kot posledica gledanja televizije (kuharskih oddaj in kanalov je danes ogromno), se imenuje emocionalna lakota in je povsem nesmiselno nabiranje kalorij. Če ste po četrt ure še vedno lačni, kuharska oddaja se je že davno končala, upoštevali pa ste tudi prve tri nasvete, potem si lahko brez skrbi privoščite nekaj hrane. Pri tem naj vas opozorimo, da jejmo zmeraj počasi in z majhnimi grižljaji.

5. Kaj želite jesti?
Prava lakota nikdar ne pomeni, da sanjate o točno določeni hrani (o pici, čevapčičih, čokoladi, keksih ...). Pravi lahkoti je vseeno, samo da telo pride do hrane. Zapomnite si: če sanjate o samo eni vrsti hrane, potem je to emocionalna lakota in jo lahko mirno spregledate.

6. Test vegetarijanstva
In še zadnji preizkus: ko vas ujame neizmerna lakota, pomislite, kaj bi najraje jedli. Če vas nasiti že misel na špinačo, cvetačo, korenček in podobno, potem ste skoraj gotovo lačni. Če pa imate v mislih zrezke, pice, testenine, slaščice, potem veste, da gre za lakoto, ki je zrasla v vaši glavi.
vkj


Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023