Rubrika: Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Spada med žitarice, čeprav to ni. Botanično je namreč bliže rabarbari in zelju, ima pa izredne zdravilne učinke. Veste, kaj je to?
Ajdo so v 12. stoletju iz Kitajske prinesli v Evropo križarji, najbolj pa se je prijela prav v naših krajih. Dolga leta je veljala za hrano revežev in kmetov. Še več! Kmetje, ki so sadili ajdo, so bili oproščeni davkov (desetnine).

Ajda ne vsebuje glutena, zato je primerna za bolnike s celiakijo. Čaj iz posušene cvetoče ajde se je stoletja uporabljal za zdravljenje krčnih žil. Z ajdovimi luščinami so nekoč polnili vzglavnike, ker naj bi to odganjalo alergije in bolezni vseh vrst (spanje na ajdovi posteljnini naj bi čez noč ozdravilo vse bolezni). Zelo zdravilen je gorski ajdov med, ki je celo v Sloveniji redkost. Razlog je, da se sadijo hibridne vrste ajde, ki imajo sicer večji hektarski donos, a manj zdravilnih učinkov.

Ajda vsebuje 71 % škroba, a njena največja moč so esencialne aminokisline (največ je lizina, treonin in triptofana) in antioksidanti (rutin in tanin). Vsebuje veliko železa, cinka in selena.

Ajda si je priljubljenost pridobila predvsem zaradi vsestranske uporabnosti. Iz nje je mogoče narediti palačinke, kruh, testenine, pecivo, polento ... Osnova za vse te jedi je kuhana ajda, ki jo najprej pod tekočo vodo dobro sperete, prelijete z vodo in na zmernem ognju kuhajte približno 20 minut dokler voda ne izpari.

Za izredno zdrav zajtrk zmešajte kuhano ajdo z rozinami, ali suhim sadjem, ali mešanico svežega sadja. Vse skupaj prelijte z mandljevim mlekom in dodajte med in cimet po okusu. Dobili boste izredno hranilen in zdrav zajtrk.

Kuhano in odcejeno ajdo lahko prepražite skupaj s čebulo in je odličen dodatek k mesnim jedem, nekateri pa jo celo dodajajo k solatam. Če k praženi ajdi dodate liste sveže bazilike ali sesekljanega koriandra, lahko ajdo uporabite namesto solate.

Ajdove palačinke pripravite tako, da uporabite 250 gramov ajdove moke, 3 dcl mleka, 1,5 dcl mineralne vode, 2 jajci, 1 žlico olivnega olja in čajno žličko sode bikarbone. Ko iz teh sestavin pripravite zmes za palačinke, je pomembno, da vse skupaj postavite za 30 minut v hladilnik.

Naj se ajda spet vrne na naše mize.
Erika Volk
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023