Datum: 7.11.2021 12:51:29 - Rubrika: Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Bi se radi izognili zamašenemu nosu, kašlju, bolečinam v grlu? Eden od načinov za pravočasno krepitev imunskega sistema so tudi naravni sokovi.
Sadje in zelenjava so najboljši prijatelji zdravja. Pomembne so predvsem velike količine vitaminov, mineralov, antioksidantov in predvsem železa, ki poskrbi za dobro prekrvavitev. Prav zaradi tega vam priporočamo redno pitje naslednjih naravnih sokov za katere vam priporočamo, da jih pijete samostojno, ker lahko z drugimi sestavinami zmanjšate njihovo moč.

1. Korenčkov sok


Gre za sladko pijačo dobro za otroke in odrasle. Vsebuje veliko vitaminov B, C, ima veliko kalija, fosforja in železa, še posebej pomembno pa je, da uravnava kislinsko-bazično ravnovesje v telesu. Če imate težave z želodčno kislino, vam priporočamo vsak dan kozarec korenčkovega soka. Izboljšuje tudi delovanje jeter in črevesja ter blagodejno vpliva na živce.

2. Pesin sok


Čist pesin sok ima precej poseben okus, zato ga mnogi pomešajo z jabolčnim ali korenčkovim sokom. Če je le mogoče, poskusite piti čim čistejši pesin sok, saj so njegove zdravilne lastnosti nesporne. Poleg veliko beta-karotena in drugih karotenoidov vsebuje še kalij, mangan, železo, žveplo, kalcij, vitamin C. Zelo učinkovito čisti kri, ima pozitiven vpliv na jesta, izboljša tudi delovanje možganov.

3. Limonin sok


Sveže stisnjena limona razredčena z mlačno vodo vsebuje veliko količino vitamina C, ima veliko antioksidantov, skrbi za kislinsko-bazično ravnovesje v telesu in krepi imunski sistem. Seveda je pomembno, da v limonin sok ne dodajate drugih snov, ko so sladkor, celo med ni priporočljiv. Ne pozabit, da vitamin C začne razpadati že pri 36 stopinjah Celzija, zato ga v vročem čaju ne boste našli prav veliko. Limona v čaju je povsem brez moči.

4. Brokoli


Podobno kot sok pese ima tudi brokoli izreden vpliv na zdravje. Vsebuje veliko žvepla, kalcija, kalija vitaminov B in C, kar krepi imunski sistem. Poleg tega je sok iz brokolija bogat tudi z beljakovinami, kar je dobro za športnike in vse, ki potrebujete regeneracijo mišic. Če niste vajeni fizičnih naporov, je zvečer vedno dobro popiti skodelico soka iz brokolija, da naslednji dan ne boste čutili bolečin v mišicah.

5. Kivijev sok


Kivijev sok zdravi pred boleznimi srca in ožilja, krepi imunski sistem, ima veliko vitaminov A, C in E, poleg tega pa je še zelo okusen.

6. Jabolčni kis


žličko jabolčnega kisa razredčite v skodelici tople vode. Taka mešanica krepi imunski sistem, zdravi vrsto bolezni, poleg tega pa je bogata s fosforjem, kalcijem in železom, ki je pomembno za prekrvavitev.Kislina povzroči, da se vam želodec skrči, kar mnogi izkoriščajo pri shujševalnih dietah. Pri jabolčnemu kisu pazite le, da ne pretiravate, ker je izredno močan.

7. Zeleni čaj


Najboljša jesensko-zimska pijača je zeleni čaj. Pomaga vzdrževati imunski sistem, zavira razmnoževanje virusov, vsebuje veliko antioksidantov kar dokazano zmanjšuje razvoj rakastih celic. A tudi pri zelenem čaju ne pretiravajte - več kot 4 skodelice čaja na dan ni priporočljivo.
Erika Volk
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021