Datum: 4.11.2021 14:56:43 - Rubrika: Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Britanski raziskovalci so med raziskovanjem, kako zmanjšati nihanje sladkorja v krvi, mimogrede odkrili tudi recept ...
V nedavnem članku v reviji Journal of Nutrition so raziskovalci iz univerze v Londonu opisali slastno odkritje, ki pomaga pri premagovanju sladkorne bolezni tipa 2. Njihov recept je še posebej učinkovit, ko je bolezen še v začetni fazi.

Raziskovalci so namreč odkrili, da flavonoidi v hrani preprečujejo nagla nihanja sladkorja, kar dokazano povzroča bolezni srca in pospešuje razvoj rakastih celic. Flavonoidi so zelo razširjeni v rastlinah in opravljajo več funkcij. Prepoznamo jih po pigmentu, saj dajejo cvetovom in plodovom (redkeje listom) izrazito rumeno, rdečo in modro barvo. Flavonoidi imajo sposobnost prilagoditi reakcije organizmov na alergene, viruse in karcinogene.

V človeškem telesu so flavonoidi prepoznani kot tuje snovi in se jih telo hoče znebiti, pri procesu izločanja pa sodelujejo encimi, ki pomagajo tudi pri izločanju rakavih celic in zavirajo širjenje tumorjev.

Največ flavonoidov najdemo v agrumih (zlasti grenivkah), jagodičevju (izstopajo borovnice), čebuli, peteršilju, stročnicah, zelenem čaju, rdečem vinu in temni čokoladi (70 % ali več kakava). Britanci so tu odkrili še več.

Ker poznamo več kot 5000 flavonoidov iz različnih rastlin, Britanci priporočajo mešanico, ki daje ravno pravšnje razmerje za umirjanje nihanja sladkorja. Če zmešate 100 gramov temne čokolade (seveda mora biti brez sladkorja), prav toliko jagod in vse skupaj zajetno začinite s cimetom, boste za več kot polovico zmanjšali možnosti za razvoj cele vrste bolezni.

Nutricisti, ki so omenjen recept že preizkusili, pa priporočajo, da vsaj žlico ali dve čokoladno-jagodno-cimetove zmesi pojeste 20 minut pred obrokom. Tako bo tudi vaš apetit manjši.
vkj
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021