Rubrika: Dobro je vedeti
Ni vsak med dober za vse stvari
Ni vseeno, kakšen med jeste - ni razlika samo v okusu, pač pa tudi zdravilnih učinkih. Predstavljamo vam osnovne lastnosti pri nas najpogostejših vrst medu
Akacijev med
Kemijska struktura akacijevega medu je zelo enostavna in hitro razgradljiva, zato je dober je za blaženje prebavnih motenj, pomirja in uravnava presnovo, blaži vnetja ter skrbi za uravnoteženje celotnega telesa. Ker ima visoko vsebnost fruktoze, je primeren tudi za diabetike, jedo pa ga lahko tudi otroci mlajši od treh let (ne pozabit, da niso vsi medi primerni za otroke!).

Lipov med
Deluje antiseptično in pomirja. Zelo učinkovit je pri boju proti gripi, prehladu, bronhitisu in drugih boleznih dihal. Spodbuja znojenje, čisti telo, zato je zelo priporočljiv pri vseh boleznih, kjer je moramo nekaj dni ostati v postelji.

Kostanjev med
Kostanjev med ima izrazit vonj ter rahlo grenak in aromatičen okus. Dober je pri težavah z želodcem, jetri, žolčem, priporočajo ga ljudem z ranami na želodcu, z bakterijami v sečnici, raziskave pa kažejo, da krepi srčno mišico. Na splošno velja, da je kostanjev med najboljši med vsemi vrstami medu, najboljše restavracije na svetu pa ga prav zaradi njegove arome uporabljajo tudi pri izdelavi domačega peciva, medenjakov. Aromi kostanjevega medu pravijo tudi kraljeva aroma.

žajbljev med
Od sredine maja do sredine junija cveti žajbelj, ki uspeva predvsem v krajih z mediteransko klimo. Slovenci ta med pogosto kupujemo med dopustovanjem na Hrvaškem (zlasti to velja za področje Istre in Severne Dalmacije), ki je tudi znana po najboljšem žajbljevem medu. Med zdravi bolezni diha, lajša bolečine v grlu, pomaga pri prehladih in blaži suh in neproduktiven kašelj (žgečkanje v grlu). žajbljev med je prav zaradi svoje redkosti in regionalne omejenosti med najbolj iskanimi na svetu.

Sončnični med
Sončnični med ima veliko glukoze, kar je pomembno predvsem za diabetike, ki morajo paziti, da ga ne pojedo preveč (če sploh kaj). Sicer pa krepi splošno počutje, izboljša prekrvavitev, pomaga pri boleznih srca ter krepi imunski sistem.

Cvetlični med
kvaliteta cvetličnega medu je odvisna od kvalitete travniških cvetlic. Vsekakor vsebuje veliko eteričnih olj, je raznolik in zato primeren tudi za otroke. Pomaga srčnim bolnikom, bolnikom s težavami z dihali, celo pri ginekoloških boleznih ... Cvetlični med ima običajno izjemno poln okus, je bogat z vitamini, minerali in drugimi elementi vseh vrst. Cvetlični med je zelo dober pri krepitvi imunskega sistema, zato ga je dobro vsak dan preventivno pojesti vsaj eno žličko. Primeren je tako za najmlajše, kot tudi starejše.
Bis
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023