Datum: 26.10.2022 15:34:19 - Rubrika: Dobro je vedeti
Zakaj moramo biti pozorni na pomanjkanje železa
Glavni razlog za slabokrvnost oziroma anemijo je pomanjkanje železa, kar je posledica neuravnotežene prehrane - jesti bi morali več rdečega mesa, vegetarijanci pa vitamina B12
železo spada med najpomembnejše elemente v človeškem organizmu, ker skrbi za prenos kisika do celic. Če vam primanjkuje železa, se boste počutili utrujeni, zadihani, dobili boste povišan srčni utrip, celo vrtoglavico. Človek na dan potrebuje od 10 do 30 mg železa (odvisno od starosti, konstitucije in spola), zagotovimo pa ga lahko samo s hrano. Zanimivo je še, da ženske potrebujejo za 30 % več železa, kot moški, ker ga zaradi ženskih bolezni tudi več izgubijo.

Kako do železa?

Največ železa najdemo v rdečem mesu v govedini, kozjem mesu, svinjini, jagnjetini, pa tudi v jetrih, ribah, školjkah ... Poznamo dve vrsti železa in sicer železo živalskega izvora, ki je v telesu hitro topno, in železo rastlinskega izvora, ki pa potrebuje veliko vitamina C in pa predvsem vitamine skupine B (B1, B3, B6 in B12 - vsega tega je največ v slivah in jajcih). Problem nastane, ker imate lahko dovolj teh vitaminov, a jeste hrano s premalo železa (to velja za vsejedce in vegetarijance). Spomnimo se samo marketinških akcij o nevarnostih rdečega mesa.

Več študij je namreč dokazalo, da rdeče meso škodi srcu, povzroča rane na črevesju, viša holesterol, škoduje jetrom, kopiči maščobne obloge na stenah žil ...

Druge raziskave, ki se ukvarjajo z drugačnimi boleznimi, ugotavljajo ravno nasprotno, kako je rdeče meso pomembno v našem življenju.

Znanstveniki so se odločili, da je za odraslega človeka priporočena dnevna vrednost vnosa 70 gramov, kar je enako dvema rezinama slanine. Vse kar je več, ali manj, je škodljivo.

In še nekaj ... Slabokrvnost lahko povzročijo tudi zaviralci topnosti železa, ki pa so čaj, kava, sladkor, mlečni izdelki. Zato je pomembno, da te stvari zaužijemo 2 uri pred, ali po obroku. če torej po kosilu spijete skodelico kave, ste si, vsaj kar se železa in slabokrvnosti tiče, naredili medvedjo uslugo.
Bis
Zdravje, lepota
Lahko preprost preliv pahne kemoterapijo v pozabo?
Dobro je vedeti
Riževa sluz in banane proti driski
Dobro je vedeti
800 let staro božje zdravilo
Dobro je vedeti
Kdo so največji zaviralci apetita?
Zdravje, lepota
3 sestavine, ki bodo skupaj spremenile svet
Zanimivosti
Bi radi bolj dolgo živeli? Ni problema!
Dobro je vedeti
Tega vam zdravniki ne bodo nikdar povedali
Zanimivosti
Zdravi jetra, žolč in ščitnico
Dobro je vedeti
Mešanica, ki vam povrne imunski sistem
Dobro je vedeti
Barva kože na obrazu razkriva vnetje pljuč
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021