Datum: 19.5.2022 14:59:00 - Rubrika: Dobro je vedeti
živila z največ selena za zdravje ščitnice
Čeprav so brazilski oreščki sinonim za selen, pa ta vitamin najdemo tudi drugod. Recimo tukaj ...
Selen velja za najpomembnejši vitamin za zdravje ščitnice, za proizvodnjo DNK, regeneracijo, ščiti pred vnetji ... Problem je, ker je bilo pomanjkanje selena pred desetimi leti zelo redko, danes pa je to ena najhitreje rastočih težav. Pojavljajo se gastrointestinalne težave, izpadanje las, občutljivost mišic, v skrajnem primeru, ki tudi ni več redka, pa celo smrt.

Zakaj je pomanjkanje tako opazno? Znanstveniki sumijo, da je to zato, ker je selena v zemlji vedno manj (največji upad je v Evropi in na Kitajskem). Zato je toliko bolj pomembno, da pogosteje jemo živila, kjer je dovolj selena.

1. Brazilski oreščki
V 100 gramih oreščkov je 990 % dnevne doze selena. Ogromno! Ker so tudi oreščki precej veliki, je dovolj, da na dan pojemo enega ali dva oreščka, ali 6 na teden. Brazilski oreščki vsebujejo tudi cink, magnezij in vlaknine, kar dobro vpliva na imunski sistem.

2. Svinjski kotleti
Čeprav ni vsa svinjina enaka, pa vseeno vsebuje veliko nasičenih maščob, ki v 100 gramih vsebujejo 147 % dnevne potreba po selenu.

3. Losos
Losos velja za eno najbolj vsestransko dobrih živil na svetu, ker ima veliko omega-3 maščobnih kislin, veliko pustih beljakovin in 145 % dnevnih potreb po selenu. Nutricisti svetujejo, da jemo losos enkrat na teden.

4. Tofu
Tofu vsebuje veliko najkvalitetnejših beljakovin in ga zato mnogi imenujejo tudi prehranska elektrarna. V 100 gramih najdemo 44 gramov izredno zdravih rastlinskih beljakovin, 6 gramov vlaknin in 80 % dnevnih potreb po selenu.

5. Polnozrnate testenine
Mnogim polnozrnate testenine niso všeč, a je v njih veliko hranljivih stvari. Selena na primer 77 % dnevnih potreb. Če pa te testenine pripravite še z zelišči, oreščki in domačo marinado, je hranljivih snovi še veliko več.

6. Kozice
12 velikih kozic vsebuje 76 % dnevnih potreb po selenu. Poleg tega je v taki porciji še 59 % potreb po vitaminu B12, ki je ključnega pomena pri celični regeneraciji in presnovi.

7. Šitaki gobe
Šitaki gobe so nekoč uporabljali samo za aromo, danes pa vemo, da je v njih med drugim 65 % dnevnih potreb po selenu, zelo pomemben pa je tudi vitamin D.

8. Sončnična semena
Oreščki in semena so na splošno vsestransko zdravilna. V 100 gramih sončničnih semen je 41 % dnevnih potreb po selenu. V semenih so tudi nenasičene maščobe, rastlinske beljakovine, vlaknine, veliko pa je tudi vitamina E, ki velja za enega najmočnejših anktioksidantov. Zelo priporočljivo je jesti semena v solati skupaj z ovsenimi kosmiči in jogurtom.

9. Arašidovo maslo
Arašidovo maslo je po svetu zelo priljubljeno, 2 žlici pa imata veliko selena (24 %), železa, beljakovin, zdravih maščob ... Pri nas arašidovo maslo ni tako priljubljeno. Pa bi lahko bilo.

10. Ovseni kosmiči
Ovseni kosmiči veljajo za odličen začetek dneva. Poleg selena (23 % dnevnih potreb) vsebujejo veliko nasičenih vlaknin, zlasti beta-glukana, ki zmanjšuje tveganja za srčne bolezni. Ovseni kosmiči vsebujejo ogromno zdravih snovi, zelo dobro pa se podajo k arašidovemu maslu.
vkj
Dobro je vedeti
7 radioaktivnih stvari, ki jih imate v vašem domu
Zdravje, lepota
Kako na hitro spremeniti pH telesa
Dobro je vedeti
Ne zavrzite jajčnih lupin, raje jih specite
Dobro je vedeti
Koliko vode je še zdravo popiti?
Dobro je vedeti
Kako veste, kdaj je lubenica zrela in dobra?
Dobro je vedeti
Doma narejena CBD konopljina moka: recepti iz industrijske konoplje
Zdravje, lepota
Napitek, ki zravna trebuh in ga splošči
Dobro je vedeti
Zadnjica, ki bi si jo vsi želeli
Zdravje, lepota
S česnom nad mozolje
Zdravje, lepota
Čudežna formula za turbo hujšanje
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021