Datum: 6.11.2022 19:57:41 - Rubrika: Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Maslo povečuje nivo slabega holesterola v krvi in dviguje pritisk, a obstaja 5 živil, ki ima več maščob - zdravih maščob
Nasičene maščobe so večinoma živalskega izvora, a jih najdemo tudi v rastlinskih oljih (kokosovo, palmovo olje). S procesom rafiniranja se polinenasičene maščobe spremenijo v nasičene, ki jim pravimo tudi transmaščobe in so večinoma škodljive. Sicer so bogat vir energije in ne spadajo med esencialna, nujno potrebna hranila.

Posebna zgodba so nenasičene, zdrave maščobe. V grobem poznamo dve veliki skupini: omega 6 maščobe, ki nastanejo iz linolne kisline, in omega 3, ki nastanejo iz linolenske kisline. Vloga nenasičenih maščob je v telesu zelo pomembna, saj preprečujejo nastanek krvnih strdkov, urejajo ravnovesje vode v telesu, blažijo vnetja in zmanjšujejo bolečine, izboljšujejo delovanje živčevja in imunskega sistema, izboljšujejo učinek inzulina in s tem uravnavajo raven sladkorja v krvi. Poleg tega stimulirajo delovanje možganov.

In kje najdemo največ nasičenih maščobnih kislin?

1. Kokosovo olje
V žlici kokosovega olja je 11,8 gramov nasičenih maščobnih kislin. Kokosovo olje je tudi rekorder po količini nasičenih maščob. Če bi se radi izognili tem maščobam, je olivno olje boljša izbira.

2. Kozji sir
30 gramov kozjega sira ima 6 gramov nasičenih maščob, zato si ga privoščite le občasno, ali pa v majhnih količinah.

3. Mleko z manj maščob
Ali ste vedeli, da je v svežem mleku 3 odstotke nasičenih maščobnih kislin, v mleku z odvzeto maščobo pa med 1 in 2 odstotka? Ko preračunate odstotke v grame, boste presenečeni, da ima kozarec osiromašenega mleka skoraj toliko nasičenih maščob, kot 30 gramov kozjega sira.

4. Arašidovo maslo
V žlici arašidovega masla so 3,4 grami nasičenih maščob. Upoštevajte to, če arašidovo maslo po vzoru ameriških filmov uporabljate v sendvičih.

5. Temna čokolada
30 gramov temne čokolade vsebuje 6 gramov nasičenih maščob, kar je dvakrat toliko, kot v maslu.
vkj
Zdravje, lepota
Lahko preprost preliv pahne kemoterapijo v pozabo?
Dobro je vedeti
Riževa sluz in banane proti driski
Dobro je vedeti
800 let staro božje zdravilo
Dobro je vedeti
Kdo so največji zaviralci apetita?
Zdravje, lepota
3 sestavine, ki bodo skupaj spremenile svet
Zanimivosti
Bi radi bolj dolgo živeli? Ni problema!
Dobro je vedeti
Tega vam zdravniki ne bodo nikdar povedali
Zanimivosti
Zdravi jetra, žolč in ščitnico
Dobro je vedeti
Mešanica, ki vam povrne imunski sistem
Dobro je vedeti
Barva kože na obrazu razkriva vnetje pljuč
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021