Datum: 29.3.2022 16:23:48 - Rubrika: Dobro je vedeti
Nevarna prehranska dopolnila
Obstajajo dodatki k hrani, ki bi se jim morali izogibati, pa se jim ne. Tudi proizvajalci se jim ne!
V Franciji že 12 let spremljajo vsakodnevno prehrano 171.00 prostovoljcev, ki beležijo vse, kar pojedo. Namen raziskave je ugotoviti, kako hrana vpliva na zdravje ljudi, poseben poudarek pa je na nitratih, nitritih, umetnih sladilih in transmaščobah.

Čeprav bo raziskava potekala še nekaj let, pa raziskovalci občasno naredijo pregled najpomembnejših ugotovitev in te so:
  • Nitrati in nitriti, ki so prisotni v klobasah, slanini in drugih mesnih izdelkih zelo negativno vplivajo na počutje in predvsem prebavo. Slaba prebava je prvi znak, da se telo bori s strupi, zato ne smemo še bolj obremenjevati organizma, ker lahko pride do nepopravljive škode. Najboljša rešitev je, če še imate čas, da se tem izdelkom v celoti odpoveste. V celoti resnično pomeni, da jih izbrišete iz svojih jedilnikov, ker lahko že majhne količine povzročijo nepopravljivo škodo.

  • Umetna sladila, kot so aspartam (E951), acelsulfam-K (E950) in sukraloza (E955) veljajo za izredno škodljiva, najpogosteje pa se uporabljajo pri proizvodnji pekovskih izdelkov, mlečnih izdelkov, omak (paradižnikovih, majoneze, ...), žvečilnih gumijev, sladkih pijač in, ne boste verjeli, tudi nekaterih zdravil. Razširjenost teh nevarnih snovi je tako obsežna, da jih je skorajda nemogoče prepovedati. Razen osebne previdnosti, ni druge rešitve. žal.

  • Transmaščobe so sicer omejene po skoraj cel Evropi, a jih kljub vsemu najdemo v hitri hrani, čipsu, čokoladi in pekovskih izdelkih. Problem transmaščob je, da se je že pred leti zdelo, da bodo zakonske omejitve zadoščale, a danes vemo, da so že najmanjše količine lahko zelo nevarne. Edina rešitev je, da jih popolnoma črtamo iz jedilnika.
Za konec pa še to ... Raziskava bo tekla še naprej. Opisane ugotovitve niso dokončne. To pa pomeni, da se lahko zgodi, da bodo končne ugotovitve samo še strožje (za tiste, ki bodo še imeli čas).
Bis
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021