Datum: 12.3.2022 10:25:49 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kako po barvi prepoznati banane?
Barva bananine lupine pove veliko o stvareh, ki v njej prevladujejo.
Verjetno veste, da poznamo več vrst banan, ki se v osnovi delijo na jedilne in sadne (mimogrede: pri nas je večina banan jedilnih, torej bolj primernih za kuhanje, a se s tem ne ukvarjamo preveč). Za vse banane pa velja, da lahko iz barve lupine razberemo, česa je v bananah največ in za kaj so najbolj koristne.

Za tiste, ki so na dieti, so zelene banane najbolj koristne, ker vsebujejo škrob, ki pozitivno vpliva na črevesje, zmanjšuje pa tveganja za nastanek raka in tumorjev. Take banane tudi pospešujejo nastanek glukagona, ki katalizira in izboljšuje presnovo.

Rumene banane vsebujejo veliko antioksidantov, ki izboljšujejo imuniteto in pomagajo pri proizvodnji dopamina. Te banane so sicer polne ogljikovih hidratov, a so odličen vir energije in imajo vrsto drugih pozitivnih lastnosti. Veliko bolj od drugih sort (barv) so bogate s kalijem in magnezijem.

Prezrele banane z rjavimi pikami se zaradi velike količine sladkorja hitro prebavijo, vsebujejo pa triptofan, ki pomaga pri obvladovanju nespečnosti in stresa. Pri vseh plodovih, kjer začne lupina črneti, se pojavljajo antioksidanti, ki delujejo proti rakavim celicam.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021