Datum: 6.2.2022 11:32:31 - Rubrika: Dobro je vedeti
Ogljikovi hidrati, ki so odlični za vaše zdravje
Če so ogljikovi hidrati bogati z vlakninami, vitamin in zdravimi minerali, so odlični za vaše zdravja in ni res, da vam škodijo ...
Niso vsi ogljikovi hidrati prepovedani. Ravno nasprotno! Prehranske vlaknine so še kako zaželene in pogosto celo zelo potrebne za zdrav organizem.

Vlaknine so namreč kompleksni ogljikovi hidrati, ki jih človeški želodec ne prebavi, zato so pravi čistilci našega prebavnega trakta. Z dovolj zdravimi vlakninami in dovolj vode boste očistili svojo prebavo in s tem dobesedno odplaknili odvečne kilograme.

Upoštevajte, da velja za ženske, da morate na dan pojesti vsaj tretjino toliko vlaknin, kot imate kilogramov. Optimalno razmerje za moške je celo polovica. Če imate 70 kilogramov, morate ženske na dan pojesti vsaj 23 gramov vlaknin, moški pa 35 gramov.

V vsakem primeru pa velja, da hrana z veliko vlakninami pomaga pri tveganju za debelost, odpravlja bolezni srca in sladkorno bolezen. Največ vlaknin boste našli v stročnicah, kot sta fižol in leča, pa tudi v chia semenih in kvinoji, ki sta najljubši žiti tenisača Novaka đokoviŠa.

Pomembno je tudi to, da ima rženi ali polnozrnati kruh nekajkrat več zdravih vlaknin, kot beli kruh.

K taki prehrani nutricisti svetujejo tudi pogostejše uživanje koruze, brokolija, cvetače in predvsem malin! Priporočajo tudi, da jabolk nikdar ne lupite, ker se njihov največji zaklad skriva prav pod lupino, pri pomarančah pa si zapomnite, da se v belem delu lupin skriva največ vitaminov. Zato se nikar ne trudite s temeljitim lupljenjem.

Zato: ker smo ravno v izteku zime, lahko maline zagotovijo našemu organizmu največ moči. Najboljši smuti je, če zmešate avokado, maline in chia semena.

Poskusite!
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021