Datum: 20.12.2022 13:33:13 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kaj znoj sporoča o vašem organizmu?
Znojenje ni naključno in tudi žleze znojnice so pomemben element v našem organizmu. Če prisluhnete procesom znojenja, vam to razkrije veliko skrivnosti.
Slan znoj
Dejstvo, da je znoj slan, ni nič neobičajnega. Znoj mora biti slan. A problem nastane, ko je znoj preveč slan. To pomeni, da žleze sproščajo preveč natrija, posledično tudi preveč hormonov, predvsem pa preveč mineralov. To prepoznate tako, da vas začno peči oči, ko pride vanj znoj. Ali pa, vas peče rane, dobite rdeče oči ... Problem, ki pri tem nastane, je, da telo v takem primeru izgubi preveč elektrolitov in bi morali nadomestiti izgubljeno, predvsem pijače z natrijem in kalijem. To je tudi znak, ko morate paziti, da ne dehidrirate, ker minerali v vašem telesu niso uravnoteženi. Več pijte!

Komaj se potite
Potenje v zimskem času je drugačno. Poleti se telo s potenjem ohlaja, pozimi pa enakomerno razporeja toploto. Zato je zimsko potenje pogosto bolj pomembno in povedno. Nanj morate biti veliko bolj pozorni.

Namreč, Če poletno potenje pomeni, da vaše žleze znojnice preveč delujejo in lahko pride do pregrevanja, toplotne izčrpanosti in toplotnega udara, pa zimsko potenje pomeni, da vaše žleze ne delujejo enakomerno in lahko ponekod pride do pregrevanja, drugod pa do podhladitve. Problem je, ker tega večinoma ne opazimo pravočasno.

Je pa res, da je vsak organizem drugačen, deluje na svoj način, zato se pazite podhladitev!

Prekomerno znojenje
Prekomerno znojenje v zimskem času lahko pomeni, da se telo preveč trudi z nočnim čiščenjem. Večinoma je za to kriva hrana (nemara ste večer pred tem prepozno jedli). Pogost vzrok je lahko tudi hormonsko neravnotežje (tako pri moških, kot tudi ženskah, še zlasti v menopavzi). Če ob tem še čutite pritisk v pljučih in težko dihanje, se za pomoč obrnite na zdravnika. Velikokrat se takšni simptomi pojavijo, če ste izbrali preveč agresivno shujševalno dieto ...

Smrdljiv znoj
Dejstvo je, da znoj nima nobenega vonja. Če pa kljub vsemu prepoznate vonj svojega znoja, pa je to zato, ker se bakterije mešajo z znojem in povečini pride do tega, ko ste pod stresom. Poleg tega upoštevajte še, da na vonj vpliva cela vrsta dejavnikov iz okolja, hrane, pa tudi zdravil. Načeloma je "smrdljivo potenje" znak dobrega čistilnega procesa, pazite le, kaj jeste.

Nosečniški znoj
Med nosečnostjo se ženske običajno bolj potijo, telo pa včasih celo spremeni vonj, večinoma še preden se sploh zavedate, da ste noseči. Znanost to razlaga tako, da se organizem pripravlja na povečano oskrbo s kisikom in vam s tem sporoča, da potrebujete več hrane, več energije ... Sami lahko iz vonja razberete, kaj telesu primanjkuje.
vkj
Zdravje, lepota
Lahko preprost preliv pahne kemoterapijo v pozabo?
Dobro je vedeti
Riževa sluz in banane proti driski
Dobro je vedeti
800 let staro božje zdravilo
Dobro je vedeti
Kdo so največji zaviralci apetita?
Zdravje, lepota
3 sestavine, ki bodo skupaj spremenile svet
Zanimivosti
Bi radi bolj dolgo živeli? Ni problema!
Dobro je vedeti
Tega vam zdravniki ne bodo nikdar povedali
Zanimivosti
Zdravi jetra, žolč in ščitnico
Dobro je vedeti
Mešanica, ki vam povrne imunski sistem
Dobro je vedeti
Barva kože na obrazu razkriva vnetje pljuč
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021