Datum: 15.10.2021 13:13:54 - Rubrika: Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Vedno več raziskav kaže, da so debelost, pomanjkanje spanca in sladkorna povezani med sabo. Če je tako, potem je rešitev na dlani.
V današnjem tempu življenja spada spanec med luksuzne dobrine. Vrsta raziskav je namreč že potrdila, da pomanjkanje spanca ruši hormonsko ravnotežje, to pa je glavni vzrok za slabšo presnovo, ki povzroča debelost.

Pomanjkanje spanca povečuje apetit. Še več! Ko smo zaspani, naše telo potrebuje več hitre energije, kar pomeni, da se nam poveča potreba po ogljikovih hidratih, kar poruši ravnotežje med glukozo in inzulinom v krvi, to pa je glavni vzrok za nastanek sladkorne bolezni.

Še bolj zaskrbljujoč pa je podatek, da premalo spanca povzroči povečanje kortizola, hormona stresa, ki se pojavlja pri vse več boleznih.

Problem vseh teh hormonskih sprememb pa je, da se pojavijo pozno popoldan, ali celo zvečer, namesto, da bi šli prej spat, pa se raje najemo in krog je sklenjen.

Raziskave tudi kažejo, da ni problem ura, ko vstanemo, pač pa ura, ko gremo spat. Strokovnjaki svetujejo, da gremo v posteljo še pred polnočjo in poskrbimo za vsaj 8 ur kvalitetnega spanca.


vkj
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021