Datum: 12.9.2021 15:00:57 - Rubrika: Dobro je vedeti
Bodimo pozorni: kaj pomenijo številke na bananah?
Mnogi že vedo, da morajo proizvajalci trajnega mleka na embalažo zapisati, kolikokrat so mleko predelali, a le redki vedo, da morajo biti podobne številke tudi na bananah. In jabolkah. In bučkah ... Povsod!
Zelo pomembno je, da vsaj približno poznate oznake s katerimi morajo proizvajalci označiti banane in to niso samo oznake od krajev od kod prihajajo, pač pa povedo veliko več o pridelavi. Ni vseeno, kakšne bane kupite.

Če še številka na etiketi začne s 3 ali 4, to pomeni, da so bile banane pridelane s pomočjo umetnih gnojil, torej pesticidov, herbicidov in drugih kemikalij. Takšne so na primer banane s številko 4011.

Samo če je številka 5-mestna in se začne z 9, pomeni, da je bilo sadje organsko pridelano, torej brez dodatnih gnojil in pesticidov. Primer: takšne banane nosijo oznako 94011.

Če je prva številke na nalepki 8, to pomeni, da se sadje gensko spremenjeno (GSO). Največkrat gre za 5-mestno številko, ni pa nujno. Primer takšne oznake je 84011.

Kaj pa, če banane, ki jih kupujem, nimajo nobene številčne oznake?

Poročilo Consumer Reports je nedvoumno: živila, ki so gensko spremenjena, kot so koruza, soja, oljna repica, bombaž, papaja, bučke, brokoli, pomaranče in druga pogosto nimajo nobenih številčnih oznak, ker zakonodaja tega ne zahteva. To pomeni, da taka živila niso gensko spremenjena, ali pa so. Tega zagotovila vam prodajalec ne da in se morate sami odločiti, koliko in komu zaupate.

Te številke veljajo tudi za limone, jabolka, buče in celo vrsto drugih živil.

Bodimo pozorni!
vkj
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021