Datum: 12.4.2022 10:20:19 - Rubrika: Dobro je vedeti
Upočasnjuje staranje, ima samo 5 kalorij in dela čudeže
Vsi vemo, da je zelenjava zdrava, a ena med njimi ima izjemne lastnosti, ki jih mnogi ne poznajo. Veste za kaj gre?
Gre za živilo, ki ga znanstveniki šele odkrivajo, čeprav gre za povsem običajno živilo, ki pa se mu nihče ni dovolj posvetil. Mnogi upravičeno zahtevajo, da se to živilo uvrsti v skupino super živil, kar pa sedaj ni mogoče, ker večina niti ve ne, za kako zdravilno zelenjavo gre.

Vas zanima o čem je govora?

O rukoli.

Rukola je zelena zelenjava s precej specifičnim, rahlo pikantnim okusom, kar je ključnega pomena za zdravje, imunski sistem in splošno razpoloženje.

Energijska vrednost rukole je izredno visoka, kalorijska vrednost pa ne. Porcija (skodelica solate) namreč vsebuje samo 5 kalorij.

Največja vrednost in posebnost rukole so vlaknine. Vlaknine v rukoli v kombinaciji z drugimi hranljivimi elementi skoraj v celoti nadomestijo potrebo po mastni in sladki hrani. S tem pomaga znižati holesterol in uravnava nivo sladkorje v krvi.

že samo dejstvo, da rukola spada v isto družino zeleno-listnatih zelenjav, kot so brokoli, ohrovt in zelje, namigujejo na resničen zaklad zdravja. Raziskave potrjujejo, da rukola zmanjšuje tveganja za nastanek raka na pljučih, prostate, trebušne slinavke ...

Rukola ima tudi veliko klorofila, kar veruje naš DNK in predvsem jetra. Kriv je aflatoksin, ki je zelo rakotvoren, najdemo pa ga v plesni koruze, arašidov in nekaterih oreščkov, pa tudi v mleku in mlečnih izdelkih. Čeprav je aflatoksina v mleku razmeroma malo, pa nastane problem, ker se ta snov v telesu nalaga in nalaga in jo je če čas lahko (pre)več. Surova rukola nas pred takimi toksini skoraj v celoti ubrani.

Rukola prav tako stimulira delovanje možganov (za to je zaslužna družina vitaminov B) in preprečuje upad kognitivnih sposobnosti, kar je resna motnja pri mnogih starostnikih.

Prav zaradi visoke vsebnosti antioksidantov in vlaknin velja rukola za super junaka v svoji vrsti. Čas je, da to spoznamo tudi ljudje.
vkj
Dobro je vedeti
7 radioaktivnih stvari, ki jih imate v vašem domu
Zdravje, lepota
Kako na hitro spremeniti pH telesa
Dobro je vedeti
Ne zavrzite jajčnih lupin, raje jih specite
Dobro je vedeti
Koliko vode je še zdravo popiti?
Dobro je vedeti
Kako veste, kdaj je lubenica zrela in dobra?
Dobro je vedeti
Doma narejena CBD konopljina moka: recepti iz industrijske konoplje
Zdravje, lepota
Napitek, ki zravna trebuh in ga splošči
Dobro je vedeti
Zadnjica, ki bi si jo vsi želeli
Zdravje, lepota
S česnom nad mozolje
Zdravje, lepota
Čudežna formula za turbo hujšanje
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021