Datum: 4.4.2022 20:46:55 - Rubrika: Zanimivosti
Nasveti starih Egipčanov, ki se jih še danes ne bi sramovali
žal nam je lahko, da se je znanje medicine iz časa starih Egipčanov očitno izgubilo. Te vemo iz njihovih hieroglifov. Ne vemo pa, koliko tega znanje se je v resnici izgubilo?
Dejstvo je, da so ljudje nekoč bolj poslušali svoje telo, se učili in sproti prilagajali tehnike. V nekaj tisoč letih se je veliko tega izgubilo in še danes ne vemo, kakšen je resnični izvor znanj, ki jih danes na novo odkrivamo, čeprav so bile metode že zdavnaj odkrite.

Zobna pasta
Egipčanski hieroglifi so najlepši dokaz, da so nekatere stari obstajale že pred tisočletji in niso produkt sodobne družbe. Najstarejši zapis, kjer je prikazana uporaba zobne paste je star 7000 let. Danes vemo, da so pasto delali iz opečenih drobno zmletih jajčnih lupin in še kopice drugih sestavin, ki jih ne poznamo.

Antibiotiki
Egipčani so s poleganjem plesnivih ploščic že tisočletja pred našim štetjem zdravili zagnojene rane. Danes vemo, da so uporabljali antibiotike, ki so bili (ponovno) odkriti šele v 20. stoletju.

Pivo
Obstoja veliko hieroglifov, ko so graditeljem piramid za celodnevno delo plačali s 5 litri piva. Pivo so pili po slamicah in je veljalo kot nektar kraljev, kot energijska pijača. Šele več tisoč let kasneje so menihi dodali k pivu hmelj in mu tako podaljšali rok uporabnosti. Pozabili pa so, da pivo vsak dan izgubi 1% soje zdravilne vrednosti. Egipčani so pivo uporabljali, kot zdravilo, česar danes zaradi načina pridelave in distribucije, ne moremo reči.

Težke operacije
Hieroglifi prav tako kažejo na izjemno medicinsko znanje starih zdravnikov. V grobnicah se namreč lepo vidi, da že 600 let pred našim štetjem delali operacije srčnega odvoda, presaditev organov, celo plastične operacije. Na žalost se je veliko (vso?) to znanje z leti izgubilo. Hm ...

Zdravila za oči
Kljub izvrstnemu znanju, ki so ga zdravniki starega Egipta očitno imeli, pa je bilo vmes tudi nekaj cvetk, ki se jim danes posmehujemo (morda zato, ker vsega ne poznamo). Eden od receptov namreč pravi, da človeške možgane (!) razdelite na pol in jih pomešajte z medom. Pol mešanice zvečer nanesite na obolelo oko, drugo jutro pa dobro sperite in še enkrat nanesite drugo, bolj suho polovico zmesi.

Zaradi takšnih zablod, kot je ta zadnja, ocenjujemo, da so današnji zdravniki veliko bolj superiorni. Ali pa tudi ne ... To bo pokazal čas, če ne bomo prej pozabili ...
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021