Datum: 23.2.2023 12:21:36 - Rubrika: Dobro je vedeti
Ko ste bolni, ne jejte teh živil
Tako kot obstaja hrana, ki jo je priporočljivo jesti, ko zbolite (denimo: čaji in limone), tako obstajajo živila, ki otežujejo delo imunskega sistema. Veste, kaj je to?
Ko se pojavijo prvi znaki gripe ali prehlada, vemo kaj moramo jesti: kurjo juho, veliko čajev z limono, ingver, sok sveže stisnjenih pomaranč ima ogromno vitamina C ... Vse to pomaga pri obrambi pred virusi.

Kaj pa živila z nasprotnim učinkom?

Najbolj znano dejstvo je, da med gripo ne smete jesti sladkarij, ker sladkor še bolj razdraži vneto grlo. Toda, to je samo vrh ledene gore živil, ki upočasnjujejo delo imunskega sistema.

To so živila, ki se jih izogibajte, če imate gripo, prehlad ali zgolj vročino:

Špinača
Špinača sprošča celice imenovane mastociti,sprošča histamin in aktivira vnetne procese. Vse to poveča utrujenost in upočasni zdravljenje.

Oreščki
Oreščki imajo sicer veliko cinka in vitamina E, ki sicer krepita imunski sistem, vendar sprožata procese, ki spodbujajo vročino. Še bolj neugodne za obolel organizem pa so maščobe za katere telo porabi ogromno energije. Raje energijo usmerite v premagovanje vsiljivcev, hujšanje in očiščevalne diete pa pustite za čas, ko boste zdravi.

Brokoli
V času bolezni je pomembno, da jeste živila, ki so lahko prebavljiva in s čim manj vlaknin. Brokoli je izredno zdrav, vendar ne, ko zbolite.

Star sir
Starejša je hrana, več histamina vsebuje, histamin pa povzroča razširitev krvnih žil v možganih, kar povzroča glavobole in s tem še slabše počutje. Zaradi sirov se lahko zdravljenje podaljša za več dni.

Fermentirana hrana
Tiramin in aminokisline, ki jih najdemo v vloženih kumarah, papriki ... povzroča glavobole, poleg tega pa je taka hrana tudi težje prebavljiva.

Sveža zelenjava
Ne boste verjeli, a sveža zelenjava še dodatno draži grlo. In če imate močno vnetje, močno kašljate, lahko sveža zelenjava povzroči dodatne praske in celo trajne poškodbe.

Citrusi
Če boste med prehladom ali gripo jedli citruse, boste dobili veliko vitamina C, hkrati pa se vam bo v ustih in žrelu povišal nivo kislosti, kar dodatno draži sluznico in druga vnetja. Zato, ko zbolite, poskusite dobiti vitamin C na kak drug način, citrusom pa se izogibajte. Če vas grlo ne boli, so citrusi najboljše zdravilo.

Mlečni izdelki
To velja tudi, ko ste zdravi: če v želodcu čutite slabost, mlečni izdelki ta občutek samo še potencirajo, zaradi tega pa lahko nastanejo še dodatni krči.

žitarice
Problematične so predvsem vlaknine, ki obremenjujejo celoten prebavni trakt in vam jemljejo energijo.
vkj
Zdravje, lepota
Jogurt s to začimbo dela čudeže
Zdravje, lepota
Pijača za hujšanje, ki nadomesti kosilo in večerjo
Zdravje, lepota
Ste že slišali za neverjetno shujševalno dieto z jogurtom in krompirjem?
Zanimivosti
Vojna za čevapčiče
Zdravje, lepota
Pozabite na odvečne kilograme!
Zdravje, lepota
5 bolezni, ki se vidijo na obrazu
Dobro je vedeti
Kako sladek krompir spremenite v večerjo?
Zdravje, lepota
Vsak dan manj trebuha s tem nenavadnim nasvetom
Dobro je vedeti
Tjaša Ferme in pater dr. Karel Geržan na Spiritualnem kampu v Metliki
Dobro je vedeti
Kombinacija, ki vam prihrani marsikatero zdravilo
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021