Datum: 18.9.2021 10:36:34 - Rubrika: Zanimivosti
Je voda Fiji res najboljša na svetu?
Za vodo Fiji se skriva toliko nenavadnih zgodb, ki jih morate poznati preden jo daste v nakupovalni voziček.
Vodo Fiji lahko dobimo tudi v Sloveniji. Zlasti med zvezdniki v Hollywoodu je to najbolj priljubljena voza, zato ni čudno, da jo prodajajo praktično po celem svetu (vsako leto 130 milijonov litrov vode). Vendar: ali je to res voda iz Fidžija?

Leta 1996 je kanadski poslovnež David Gilmour ustanovil podjetje Natural Waters of Viti Ltd. Sedež in polnilnica vode seveda ni na Fidžiju, pač pa v los Angelesu v Kaliforniji. Je pa res, da bodo dobivajo iz arteškega izvira na otoku Viti Levu, ki je eden največjih na Fidžiju.

A leta 2006 je prišlo do zapleta. Takrat so analizirali vodo iz Fidžija in v njej ugotovili 6,31 mikrogramov arzena, ki pa ga v vodi Fiji ni bilo. Je voda Fiji res iz Fidžija?

Je. Ko so analizirali vodo pri izviru, so ugotovili, da prebivalci Fidžija pijejo izjemno nekvalitetno vodo, edini varni in neoporečni izvir pa je ta, ki ga ima v lasti Natural Waters.

In kaj na to pravi država Fidži?

Nič, saj dobijo od vsakega litra vode en dolarski cent nadomestila. Povedano drugače: za dober milijon evrov so se pustili prodati ameriški polnilnici vode, da črpa njihove surovine.

Leta 2010 se je vlada Fidžija spet oglasila in zahtevala višjo odškodnino. Zahtevali so 15 centov, kaj so dejansko dobili, pa je poslovna skrivnost. Znano je samo, da je današnja voda Fiji polnjena v kitajske plastenke, ki jih izdelujejo dizelski generatorji. Mnogi so prepričani, da do tedaj najboljša voda na svetu ni več najboljša, je pa njena cena še naprej izredno visoka.

A bolj kot cena vode v naših trgovinah skrbi cena, ki so jo plačali prebivalci Fidžija. Čeprav so država z najboljšo vodo, pa jim to nič ne pomaga, ker ne morejo do nje.

Ob tem pa velja omeniti še eno zanimivost. Podjetje Natural Waters proda vedno več vode iz svojega novega izvira. Tokrat na Novi Zelandiji.

Kot kaže, bo Fidži prikrajšan za milijonsko nadomestilo in raje kot o svoji polnilnici razmišljajo, da bi popustili ameriškemu vodnemu trgovcu.
vkj
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021