Datum: 7.5.2023 6:18:09 - Rubrika: Zdravje, lepota
Ali veste, kako z jajčevci premagati tumorje
Znanstvene raziskave potrjujejo, da imajo jajčevci preventivni in kurativni učinek na človeško telo, če jih le znate pravilno pripraviti.
Jajčevci oziroma melancani so nedvomno zelo koristni in ena najbolj zdravilnih zelenjav. So nevtralnega okusa in zato pogosto prisotni predvsem v mediteranski kuhinji. Zanimivo je, da so jajčevce poznali v Indiji že pred 4000 leti, v Evropi pa so jih prvi začeli uporabljati Italijani v 13. stoletju. Sprva le kot dekoracijo, ker so bile prve sorte zelo grenke, šele po celi vrsti križanj, ko jim je uspelo grenkobo popolnoma izničiti, pa so nastale prve jedi.

Originalni indijski jajčevci spadajo v družino razhudnikov, kamor sodita tudi paradižnik in paprika, ki pa originalno izvirata iz severne in južne Amerike.

100 gramov jajčevcev ima samo 17 do 29 kalorij (odvisno od vrste) in 93 % vode. Delujejo rahlo odvajalno, pospešujejo izločanje seča, zavirajo vnetja, zaradi pektina pa nižajo holesterol. Celuloza je dobra za srce, fitokemijski saponin pa ščiti telo pred alergijami, zastrupitvami, rakom in tumorji. Poleg saponina so v jajčevcih še antocianin, nasuninom in flavonins, ki sodijo med antioksidante iz katerih bi utegnilo v prihodnosti nastati univerzalno zdravilo proti raku.

Za jajčevce je pomembno še nekaj. Sijoča vijolična lupina vsebuje veliko nasunina, ki v telesu zmanjšuje presežek železa. Preveč železa namreč lahko povzroči srčno kap, povečuje število prostih radikalov in povzroča raka. To je še posebej nevarno pri ženskah v menopavzi.

Ko pripravljate jajčevce, morate biti previdni. Ne smete jih peči s preveč olja, ker jajčevci v trenutku vsrkajo olje, ki pa ga po 5 do 10 minutah pečenja ponovno spustijo. Če jajčevce potem dobro odcedite vas ni treba biti strah, da bi pojedli kalorijsko bombo.

In kakšni so najboljši jajčevci to sezono?

Jajčevce narežite na pol centimetra debele kolobarje. Čezenj polijte žličko olivnega olja, posolite in popoprajte po okusu (nekateri dodajo še origano). Čez jajčevec dajte kečap oziroma paradižnikov pire. povsem na koncu pa potresite še z naribanim parmezanom ali mocarelo ali sirom po okusu. Nekateri dodajo še mlete orehe.

Vse skupaj dajte v pečico ogreto na 200 stopinj Celzija. Po 6 do 8 minutah oziroma, ko vrhnja plast porjavi, jajčevce obrnite in jih pecite še 3 do 5 minut.

Pa dober tek.
Bis
Zdravje, lepota
Jogurt s to začimbo dela čudeže
Zdravje, lepota
Pijača za hujšanje, ki nadomesti kosilo in večerjo
Zdravje, lepota
Ste že slišali za neverjetno shujševalno dieto z jogurtom in krompirjem?
Zanimivosti
Vojna za čevapčiče
Zdravje, lepota
Pozabite na odvečne kilograme!
Zdravje, lepota
5 bolezni, ki se vidijo na obrazu
Dobro je vedeti
Kako sladek krompir spremenite v večerjo?
Zdravje, lepota
Vsak dan manj trebuha s tem nenavadnim nasvetom
Dobro je vedeti
Tjaša Ferme in pater dr. Karel Geržan na Spiritualnem kampu v Metliki
Dobro je vedeti
Kombinacija, ki vam prihrani marsikatero zdravilo
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021