Datum: 23.10.2021 20:45:27 - Rubrika: Dobro je vedeti
Najmočnejši morilec raka je po hotelih prepovedan
Jackfruit je tropski sadež, ki se na lestvici znanstveno potrjenih morilcev rakavih celic uvršča najvišje, vendar ...
Jackfruit oziroma kruhovec je zelo nenavaden sadež, ki ga nikjer po svetu ne marajo. Ko začne gniti (to pa je zelo hitro), oddaja zelo neprijeten vonj, ki se ga ni mogoče znebiti. Prav zaradi tega boste v deželah okrog ekvatorja naleteli tudi na nalepko, ki gostom prepoveduje, da bi v sobe vnašali in uživali jackfruit v kakršni koli obliki.

Najpomembnejša lastnost jackfruita je, da ima veliko vitaminov C, B6 in A. Ima tudi ogromno, ampak res ogromno železa, kalija, magnezija in kalcija. Jackfruit ima še veliko vlaknin, na vrh lestvice živil, ki preprečujejo razvoj rakavih celic, pa se je zavihtel predvsem zaradi velikega deleža kompleksa vitaminov B. Leta 2013 so namreč na National Cancer Institute (NCI) izvedli veliko raziskavo med več kot 10.000 pacienti, kjer se je jackfruit izkazali za daleč najbolj učinkovitega.

Pri bolnikih z rakom na debelem črevesu so po samo dveh tednih rednega uživanja (100 gramov jackfruita pol ure pred obrokom) zabeležili opazno izboljšanje, celo ozdravitev.Snovi, kot so ditohranila, saponinn, lignan in izoflavon, dokazani preprečujejo in zdravijo rakaj in s tem preprečujejo nastanek prostih radikalov v telesu zaradi katerih nastajajo tumorji. Fitonutrienti so namreč bistvenega pomena pri zaščiti pred nastankom rakavih celic. Obstoja več kot 10.000 vrst fitohranil in 3 med njimi, ki najbolj učinkovito zdravijo raka, so prav v jackfruitu.

Na drugi strani pa imata izoflavon in lignan veliko sposobnost vezave na estrogenske receptorje, kar je pomembna lastnost predvsem za ženske. Pri ženskah, ki so redno uživale jackfruit, je bilo z naskokom manj raka na jajčnikih in dojkah. Tudi pri premagovanju hormonskih neravnovesij se je jackfruit izkazal kot idealen sopotnik.

100 gramov jackfruita ali kruhovca ima samo 155 kalorij, od tega le 4 kalorije maščob. V kitajski tradicionalni medicini je tisočletja veljal za najbolj zdrav in hranljiv sadež.
vkj
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021