Datum: 16.10.2022 20:58:04 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kaj morate vedeti o povezavi glutena in ščitnice
250 milijonov ljudi po svetu trpi zaradi hipotiroidizma ali pomanjkanja ščitničinega hormona. Tudi zaradi glutena. To je pomembno vedeti!
Vsaka osma ženska se vsaj enkrat v življenju sreča s težavami s ščitnico. Poleg tega je rak ščitnice med najhitreje rastočimi. Nekateri celo govorijo o epidemiji in niso redki, ki verjamejo, da gre za virusno bolezen.

V telesu obstajata samo dve vrsti receptorjev, ki sta v vsaki celici. To sta receptor ščitnice in receptor vitamina D. Prav zato je pomembno, da poskrbimo, da ju ima telo vedno dovolj na zalogi.

Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v pšenici in drugih zrnih. Ko skozi sluznico črevesja gluten vstopi v krvni obtok, ga imunski sistem zazna kot tujek in aktivira procese za kreiranje protiteles, s tem pa upočasni delovanje ščitnice, nivo hormonov pa upade.

Znano je namreč, da je samo 10 odstotkov ljudi, ki imajo diagnozo celiakija, tudi dejansko preobčutljivi na gluten. Pri ostalih gre večinoma za akutna vnetja. Dejstvo pa je, da izogibanju glutenu ustavi avtoimunska uničenje tkiva, zmanjšuje protitelesa in simptomi izginejo. Vendar lahko to traja tudi do 6 mesecev, da si telo opomore od vseh mogočih vnetij.

Če vas napenja, imate prebavne motnje, kurjo kožo, ste pogosto utrujeni, imate omotico ali občutek, da izgubljate ravnotežje, imate pogoste glavobole, vnetja, otekline in bolečine v sklepih, potem se za tem lahko skriva hormonsko neravnovesje, ki ga je povzročil gluten.

Še huje pa je, da slabo delujoča ščitnica lahko povzroči veliko zelo resnih težav.
vkj


Zdravje, lepota
Lahko preprost preliv pahne kemoterapijo v pozabo?
Dobro je vedeti
Riževa sluz in banane proti driski
Dobro je vedeti
800 let staro božje zdravilo
Dobro je vedeti
Kdo so največji zaviralci apetita?
Zdravje, lepota
3 sestavine, ki bodo skupaj spremenile svet
Zanimivosti
Bi radi bolj dolgo živeli? Ni problema!
Dobro je vedeti
Tega vam zdravniki ne bodo nikdar povedali
Zanimivosti
Zdravi jetra, žolč in ščitnico
Dobro je vedeti
Mešanica, ki vam povrne imunski sistem
Dobro je vedeti
Barva kože na obrazu razkriva vnetje pljuč
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021