Datum: 4.9.2021 14:28:19 - Rubrika: Dobro je vedeti
5 stvari o energijski vrednosti živil, ki jih večina ne pozna
Merjenje zaužite energijske vrednosti spada med bolj zapletene postopke, zato ne verjemite vsemu, kar vidite. Vklopite razum!
1. Odstopanja
že pred več kot pol stoletja je Ameriška uprava za hrano in zdravila FDA dovolila, da so maksimalna odstopanja med zapisanimi in dejansko zaužito enegijo lahko največ 20 odstotkov. To pomeni, da neko živilo, ki ima na deklaraciji napisano, da ima 250 kalorij, jih lahko ima v resnici tudi 300 kalorij. Na veliko žalost potrošnikov so to pravilo povzele praktično vse države sveta.

2. živila brez kalorij
V istem času, kot pravilo o odstopanju, je bilo sprejeto pravilo minimalne količine. Ker živil brez kalorij ni (to je samo voda), uradni organi dovoljujejo, da se živila, ki imajo manj kot 4 kalorije, lahko promovirajo, kot živila brez kalorij. Problem živil brez kalorij je, da si jih ljudje, v dobri veri, da so brez kalorij, privoščimo več, kot bi bilo običajno. Še več! Ko boste naslednjič videli reklamo za "bonbone s samo 2 kalorij, v mislih ponovite izračun zaužite energije. Samo pomislite: če ima majhen bonbonček, četudi najbolj osvežilen na svetu, samo 2 kalorij, pojeste pa jih za 100 gramov ... To nikakor ni neverjeten scenarij ...

3. Spanec
Telo za svoje delovanje potrebuje energijo. Tudi, ko gledamo TV, ležimo na kavču in celo, ko spimo. Spanec hkrati obnavlja energijo, uravnava dihanje in prebavo hrane. Zato pomanjkanje spanca močno vpliva na glavobole.

4. Izogibajte se nenadnemu padcu kalorij
Telo je narejeno tako, da ne mara nenadnih prehranskih sprememb. Če torej hujšate in vsak dan pojeste 10 odstotkov manj kalorij, kot običajno, potem telo razlike ne bo zaznalo. Če pa je padec dnevne količine kalorij, se telo samodejno preklopi v tako imenovano "stanje lakote" in upočasni procese prebave. Metabolizem se upočasni, telo varčuje z energijo in še bolj kopiči maščobe, če le pride do njih. Zato, če ste včeraj jedli normalno, danes pa boste pojedli samo 1200 kalorij, kar je spodnja meja normalnega hujšanja (vse, kar je manj, stradate telo brez učinka, ne bo nobene koristi.

Poleg tega je dobro vedeti, da telo potrebuje 3 dni in več, da "stanje lakote" izklopi. Dietno vedno začnite postopoma.

5. Lažejo tudi naprave
Če lahko "lažejo" deklaracije na proizvodih, potem lahko pretiravajo tudi naprave v fitnes centrih. Če na tekalni stezi potrošite 500 kalorij, ste jih v resnici 100 manj, poleg tega pa so ti števci prilagojeni na povprečno postavo, kar pa vi zagotovo niste. Namreč, če bi imeli idealno telesno težo, potem ne bi brali tega članka, pa tudi v fitnes ne bi hodili.

Veste zakaj?

Ker vas te stvari ne bi zanimale!
Bis
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021