Datum: 6.6.2022 18:56:22 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kje najdemo največ antioksidantov in zakaj je to dobro vedeti?
Antioksidanti so snovi, ki preprečujejo razvoj nekaterih bolezni, recimo: raka, sladkorne, bolezni srca in drugo. Pa veste, kje je največ teh zdravih snovi?

1. Kreša
kozarec kreše vsebuje samo 4 kalorije, ima pa veliko vitaminov A, C in K, med antioksidanti pa največ luteina in zeksatina, ki sta med drugim tudi dobra za prebavo in oči.


2. Kakav
Kakav v prahu vsebuje veliko magnezija, kalcija in natrija, skoraj deset odstotkov teže pa prispevajo flavonoidi, ki krepijo srčno mišico in imajo ugoden učinek na prekrvavitev in ožilje.


3. Rozine
Samo pest rozin je potrebnih, da telo dobi dovolj energije za cel dan ob tem pa še krepko porcijo antioksidantov. Rozine so dobre za čiščenje organizma, krepijo pa tudi kosti.


4. Ingver
ingver se že stoletja uporablja kot začimba, v zadnjem času pa tudi kot terapevtsko zdravilo. Uporablja se za zdravljenje prebavil, prehlada, za lajšanje bolečin v mišicah ...


5. Rdeči fižol
Samo četrt skodelice rdečega fižola vsebuje kar 6000 različnih vrst antioksidantov. Fižol lahko dodajamo juham, je glavna jed, dodatek k drugim jedem, solatam, celo v sladicah je dober.


6. Kava
Kava prav tako vsebuje veliko antioksidantov, predvsem klorogenske kisline, ki preprečuje oksidacijo slabega holesterola, ščiti in krepi srčno mišico, pomaga pri splošnem počutju. Seveda pa lahko postane kava naš sovražnik, če je popijemo preveč.


7. Ječmen
Ječmen sodi med največje zaklade antioksidantov med vsemu živili. Vsebuje veliko vlaknin, folne kisline, molibdena, mangana. Zelo priporočljiv je za želodec in možgane.
vkj
Dobro je vedeti
7 radioaktivnih stvari, ki jih imate v vašem domu
Zdravje, lepota
Kako na hitro spremeniti pH telesa
Dobro je vedeti
Ne zavrzite jajčnih lupin, raje jih specite
Dobro je vedeti
Koliko vode je še zdravo popiti?
Dobro je vedeti
Kako veste, kdaj je lubenica zrela in dobra?
Dobro je vedeti
Doma narejena CBD konopljina moka: recepti iz industrijske konoplje
Zdravje, lepota
Napitek, ki zravna trebuh in ga splošči
Dobro je vedeti
Zadnjica, ki bi si jo vsi želeli
Zdravje, lepota
S česnom nad mozolje
Zdravje, lepota
Čudežna formula za turbo hujšanje
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021