Datum: 23.5.2022 18:50:38 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kako pogosto jesti krompir, da je še zdrav?
Krompir ima veliko škroba in ogljikovih hidratov in zato ne spada med zdrava živila. Kaj pa je zdravo?
Ena najstarejših strokovnih britanskih medicinskih revij BMJ je objavila rezultate študije, ki so jo delali več let, sodelovalo pa je 187 tisoč moških in žensk. Študija je nedvoumno pokazala, da je krompir škodljiv.

Krompir je za rižem in pšenico tretje najbolj uporabljeno živilo. Leta 2013 je bilo na pridelanih 368 milijonov ton. Največ ga pridelajo na Kitajskem, približno tretjino svetovne proizvodnje.

Ker ima krompir veliko škroba in ogljikovih hidratov, bi se ga morali izogibati oziroma ga uživati v zmernih količinah. Britanski raziskovalci so ugotovili, da so tisti, ki so krompir jedli največ 3-krat na teden, imeli bistveno manj težav z zdravjem.

Krompir namreč povzroča povišanje pritiska, težave s prebavo, slabšo krvno sliko, celo glavobole. Najslabši je ocvrt krompir, sledu mu pražen, pire, najmanj škodljiv pa je tisti v solati.

Pravzaprav je krompirjeva solata z vidika zdravja še najmanj škodljiva, saj se škrob v ohlajenem krompirju iz enostavnega spremeni v kompleksnega, kar pomeni, da telo potrebuje veliko več energije (beri: kalorij) in časa, da se v obliki sladkorja pojavi v krvi. Prav zaradi te postopnosti lahko telo reagira na povišan nivo sladkorja in večino odvečne sladkobe pravi čas razgradi.

Sicer pa, da si ne boste mislili, da je krompir res tako škodljiv. To je samo v primeru, če imate težave s kilogrami. Krompir ima veliko vitamina B6, kalija, bakra, vitamina C, mangana, fosforja ... Ima tudi veliko zdravih vlaknin.

Torej: če se želite zdravo prehranjevati, jejte krompir vsak drugi dan, med vikendom pa sploh ne. Poleg tega pa je krompirjeva solata bistveno manj škodljiva v primerjavi z na olju pečenim krompirčkom.
vkj
Dobro je vedeti
7 radioaktivnih stvari, ki jih imate v vašem domu
Zdravje, lepota
Kako na hitro spremeniti pH telesa
Dobro je vedeti
Ne zavrzite jajčnih lupin, raje jih specite
Dobro je vedeti
Koliko vode je še zdravo popiti?
Dobro je vedeti
Kako veste, kdaj je lubenica zrela in dobra?
Dobro je vedeti
Doma narejena CBD konopljina moka: recepti iz industrijske konoplje
Zdravje, lepota
Napitek, ki zravna trebuh in ga splošči
Dobro je vedeti
Zadnjica, ki bi si jo vsi želeli
Zdravje, lepota
S česnom nad mozolje
Zdravje, lepota
Čudežna formula za turbo hujšanje
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021