Datum: 21.2.2022 19:19:53 - Rubrika: Dobro je vedeti
Glavobol je lahko tudi znak, da telesu nekaj primanjkuje
Razlogov za glavobole je seveda več, a njihovo število in jakost lahko občutno zmanjšamo, če pazimo, da ima telo dovolj štirih najpomembnejših sestavin ...
Ali ste vedeli, da imajo ženske 6-krat več glavobolov od moških. Poleg tega je njihova pogostost povezana s psiho-čustvenim ozadjem, starostjo, ženskimi boleznimi ... Seveda igra prehrana pri tem zelo pomembno vlogo, kar še zlasti velja pri migrenah (zadnja leta iz vseh koncev sveta poročajo o nenavadnem porastu migrene med mladimi). Dobro pa se je zavedati, da nam z glavobolom telo sporoča, da mu primanjkuje določenih snovi. Poglejmo katerih:

1. Pomanjkanje folne kisline in vitamina B12


Ljudje, ki nimajo dovolj teh snovi, so bolj razdražljivi, nervozni, nagnjeni k stresu ... Če se počutite, kot bi vas povozil vlak, ste napeti in vas ob tem še boli glava, vam priporočamo, da pojeste špinačo, brokoli, avokado, peso, korenje, buče ... Če boste to kombinirali še z jajcem, ki ima veliko vitamina B12, boste simptome močno omilili.

2. Baker in železo


Pomanjkanje bakra in železa povzroča anemijo, hipotenzijo, migrene in depresijo. Z bakrom bogati so fižol, oreščki, kozji sir, avokado, zaloge železa pa si boste okrepili z zeleno zelenjavo (solata), sončničnimi ali sezamovimi semeni, ohrovtom in seveda tudi špinačo. železo je tudi zelo pomemben element za distribucijo kisika do celic. Ne smemo pozabiti, da v telesu ves čas potekajo procesi izgorevanja in je kisik ob tem ključnega pomena. Premalo železa pomeni tudi slabo prekrvavitev, pomanjkanje kisika, zato slabšo izgorevanje in, če k temu dodamo še zakisanost telesa in stres, potem so to idealni pogoji za nastanek raka.

3. Vitamin B6


Piridoksin oziroma vitamin B6 je eden glavnih dejavnikov, ki preprečuje bolezni srca in ožilja. S starostjo se proizvodnja vitaminov v telesu upočasni, zato si moramo pomagati s hrano. B6 imajo največ fižol, sveža zelenjava in žitarice.

4. Vitamin D


Vitamin D je proizvod našega telesa, ko je izpostavljeno soncu. Seveda je pozimi te izpostavljenosti manj, zato bi morali jesti več jajc, fižola, morskih sadežev, mlečnih izdelkov ... Vitamin D je tudi zelo pomemben element pri presnovi. Slaba presnova skupaj z glavoboli pomeni, da si morate privoščiti kak sproščujoč sprehod. Zadostna telesna aktivnost namreč tudi vpliva na napetosti v telesu, lajša stres in zmanjšuje glavobole.
Erika Volk
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021