Datum: 9.12.2022 6:16:46 - Rubrika: Recepti
Neverjeten tandem, ki ga ne smete spregledati
Čeprav gre za visoko kalorično sladico ima toliko koristnih snovi, da jo enostavno morate redno uživati.
Gre za kombinacijo medu in sezama. Mešanica vsebuje veliko železa, magnezija, kalcija, mangana in ima veliko omega-3 ter omega-6 maščobnih kislin. Količina koristnih snovi je takšna, da bi moral vsak na dan pojesti vsaj eno žlico te mešanice.

Priprava:

Postopek je enostaven, čeprav vam priporočamo, da med pred tem nekoliko segrejete. Tako boste dobili boljšo mešanico. Pri pripravi te mešanice je pomembno, da na vsako žlico medu porabite žlico sezama. Dobro premešajte. Idealno je, če bi lahko vsako jutro na tešče pojedli eno žlico tega pripravka, pri tem pa upoštevajte, da ima 100 gramov 155 kalorij, 8 gramov maščob, 21 gramov ogljikovih hidratov (kompleksnih, torej zdravih), 1 gram zdravih vlaknin in 3 grame beljakovin, kar je največ med vsemi semeni in oreščki.

Mešanica je odličen vir esencialnih aminokislin. Krepi imunski sistem, zdravi zaprtje, zmanjšuje apetit in željo po sladkem, pomaga pri želodčnih boleznih (kolitis, gastritis ali razjede). Poleg tega krepi kostni mozeg, krepi mišice, umski sistem, povečuje telesno vzdržljivost ter daje sijaj lasem in koži.

Sezam spada med najbolj zdrava sredozemska živila, kjer je treba posebej izpostaviti omega-3 in omega-6 maščobne kisline, v kombinaciji z medom pa postane še bolj zdrav in koristen za zdravje. Nekoč so ga uporabljali kot sredstvo za upočasnjevanje staranja in ohranjanja vitalnosti, pa tudi kot naravni ojačevalec okusov. Sezam med vsemi živili vsebuje največ fitosterolov, ki znižujejo raven holesterola v krvi in krepijo imunski sistem. Pri nas je mogoče dobit luščena in neluščena semena sezama, pri čemer so slednje za 60 % bogatejše s kalcijem, pa tudi močnejšega okusa.

Najbolj poznan izdelek iz sezama je halva, ki je v bistvu zgoščen sezam, poznana je tudi pasta tahini, sezam je pa tudi glavna sestavina makrobiotične začimbe gomašio. Prvi zapisi o gojenju sezama so stari več kot 5000 let.

Še nasvet: sezamova semena se ne prebavijo, zato je dobro pred mešanjem z medom semena sveže zmleti.
vkj
Zdravje, lepota
Lahko preprost preliv pahne kemoterapijo v pozabo?
Dobro je vedeti
Riževa sluz in banane proti driski
Dobro je vedeti
800 let staro božje zdravilo
Dobro je vedeti
Kdo so največji zaviralci apetita?
Zdravje, lepota
3 sestavine, ki bodo skupaj spremenile svet
Zanimivosti
Bi radi bolj dolgo živeli? Ni problema!
Dobro je vedeti
Tega vam zdravniki ne bodo nikdar povedali
Zanimivosti
Zdravi jetra, žolč in ščitnico
Dobro je vedeti
Mešanica, ki vam povrne imunski sistem
Dobro je vedeti
Barva kože na obrazu razkriva vnetje pljuč
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021