Datum: 21.11.2022 19:25:14 - Rubrika: Dobro je vedeti
Dvakrat prekuhana voda
Ali veste, kaj se dogaja z vodo, če jo dvakrat prekuhate?
Ko vodo segrejete do 100 stopinj Celzija, iz nje izhlapijo plini in nekateri minerali. Prav zaradi tega je zdravo piti prekuhano vodo. Vendar pa ...

Problem so mineralne snovi, ki s prekuhavanjem prav tako spremenijo strukturo. In to na slabše. Dvakrat prekuhana voda je zato slabša od enkrat prekuhane. Koncentracija mineralov se poveča, med njimi pa so najnevarnejši arzen, nitrati, fluoridi in kalcijeva sol, ki lahko povzroči želodčne in žolčne kamne. Seveda, če tako vodo konzumirate v velikih količinah.

Pri večkrat prekuhani vodi je dobro poznati tri stvari.

1.
Ko so nitrati izpostavljeni visoki temperaturi, postanejo zelo toksični. Visoke temperature nitrate spremenijo v nitrozamine, ki veljajo za kancerogene stvari. Nitrati so povezani tudi z veliko boleznimi , kot so levkemija, rak jajčnikov, debelega črevesa, ščitnice ...

2.
Kopičenje arzena v telesu lahko povzroči zastrupitev, visoke koncentracije pa povzročajo nevrološke probleme, neplodnost, kardiovaskularne bolezni ... Prav zanimivo je, da Svetovna zdravstvena organizacija poroča, da je z vidika zastrupitev z arzenom pitna voda največja grožnja človeštvu.

3.
V vodi je tudi fluor. Čeprav pitna voda v Sloveniji naj ne bi bila obremenjena s tem elementom, pa se s prekuhavanjem njegova koncentracija povečuje. Fluor je še posebej nevaren za otroke, sicer pa več o fluoru najdete na povezavi TUKAJ, za razumevanje širšega konteksta nevarnosti fluora, pa si preberite prispevek Iztrebljanje neuporabnih jedcev.

Za konec pa še opozorilo: nikar ne mislite, da je dvakrat prekuhana voda strup. Čez dan popijemo veliko več in močnejših strupov od vode. Poskusite si zapomniti le, da vodo prekuhavajte sproti in nikdar na zalogo.
vkj
Zdravje, lepota
Lahko preprost preliv pahne kemoterapijo v pozabo?
Dobro je vedeti
Riževa sluz in banane proti driski
Dobro je vedeti
800 let staro božje zdravilo
Dobro je vedeti
Kdo so največji zaviralci apetita?
Zdravje, lepota
3 sestavine, ki bodo skupaj spremenile svet
Zanimivosti
Bi radi bolj dolgo živeli? Ni problema!
Dobro je vedeti
Tega vam zdravniki ne bodo nikdar povedali
Zanimivosti
Zdravi jetra, žolč in ščitnico
Dobro je vedeti
Mešanica, ki vam povrne imunski sistem
Dobro je vedeti
Barva kože na obrazu razkriva vnetje pljuč
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021