Datum: 27.10.2021 16:56:29 - Rubrika: Zdravje, lepota
Skoraj pozabljena rastlina, ki je najbolj zdrava med vso zelenjavo
Ima več železa, kot špinača. Ima več vitamina C, kot limona in pomaranča skupaj. Ima tako visoko hranilno in energijsko vrednost, da lahko zamenja meso. že veste kaj je to?
Čeprav izhaja iz Evroazije, je danes razširjena po vsem svetu. Poleg tega so je pred stoletjem še na veliko uporabljali, danes pa je skoraj utonila v pozabo. A prav zaradi zdravilne moči, bi morali biti vedno pozorni na vodno krešo.

že starodavna ljudstva so pisala o uporabi vodne kreše pri pripravi jedi in tudi pri zdravljenju. Grški zdravilec Hipokrat je z njo zdravil bolezni pljuč, zobobole, bolezni grla, golšo, hripavost. Grki, Egipčani in Rimljani so pijačo iz vodne kreše pili zato, ker jim je pomagala pri hitrem okrevanju, regeneraciji in celjenju ran. Egipčanski faraoni so verjeli, da sok vodne kreše daje moč in izboljšuje koncentracijo.

Danes vemo, da je vse to res in še več. Vodna kreša zmanjšuje oksidativni stres in povečuje antioksidativni učinek. Pozitivno vpliva na metabolizem, uravnava prebavo, čisti kri, poživlja, spodbuja apetit, čisti celotno telo ... Svetovna zdravstvena organizacija je zaradi izredne učinkovitosti vodno krešo uvrstila povsem na vrh zdravilnih rastlin.

Uživanje kreše

Priporočljivo je uživanje svežega soka iz vodne kreše, ki ga kombinirate z vodo v razmerju 1 : 5. Če torej naredite 1 dcl krešinega napitka, mu morate dodati pol litra vode. Čisti krešin sok namreč lahko povzroči vnetje želodca in grla, zato morate biti pazljivi.

Drug pogost način uporabe so krešini obkladki. Najnovejša odkritja kažejo, da vsebuje kreša snovi, ki pomagajo telesu pri zdravljenju bolezni srca in ožilja, izrazito pozitivni pa so učinki pri rakavih boleznih. V nekaterih primerih je mogoče z vodno krešo ustaviti širjenje raka na dojkah. Dovolj je namreč, da krešo na fino sesekljamo in jo za 2 do 4 ure položimo na obolelo mesto. Uradna medicina seveda tega postopka ne priznava, čeprav se na primeru glivičnih obolenj s prostim očesom vidi, da ima vodna kreša velik učinek na vse kožne nečistoče.

Tretji način uporabe in uživanja kreše so solate. Na drobno sesekljajte česen, dodajte olivno olje, limonin sok, malo soli in popra po okusu, na drobno narežite še čebulo in dodajte vodno krešo. Mešanico pustite stati 3 ure in dobili boste izjemno bogato, zdravo in učinkovito prehransko dopolnilo. Seveda bi na tem mestu spet morali omeniti, da lahko z rednim uživanjem takega preliva za več kot 50 % zmanjšamo tveganje za nastanek raka, a je to spet samo v teoriji, ker dejanskih dokazov za to (še) ni. Zaenkrat obstajajo samo testi na živalih.
vkj
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021