Datum: 26.8.2023 6:18:49 - Rubrika: Zdravje, lepota
Kdaj so vlaknine lahko škodljive?
Zadnje čase pogosto beremo o vlakninah, ki pa so lahko tudi škodljive, če jih pojemo preveč.
Ali je predoziranost z vlakninami mogoča? Seveda je. Posledice pa niso tako nedolžne. Je pa res, da do tega težko pride, če jemo svežo zelenjavo in sadje, če pa jemljemo prehranske dodatke, pa lahko težave hitreje nastopijo. Ker pa poleti pojemo več zelenjave in sadja, so tovrstni prehranski dodatki v tem letnem času lahko celo škodljivi. Na dan namreč potrebujemo 27 do 40 gramov vlaknin, vendar le, če jih porabimo približno 15 gramov. Kaj pa, če jih pojemo preveč?

Potrebno dnevno količino vlaknin dobimo, če pojemo vsaj dva obroka zelenjave in dva sadja. Čeprav se večkrat zgodi, da dobimo premalo vlaknin, pa ima tudi pretiravanje svoje stranske učinke. Preveč vlaknin namreč povzroča krče, črevesna vnetja, napenjanje, največji problem pa je zmanjšana absorpcija hranljivih snovi. Vlaknine namreč preprečujejo vpojnost vitaminov A, D, E in K (to so vitamini, ki so topni v maščobah). Poleg tega preveč vlaknin lahko povzroči pomanjkanje kalcija, železa in cinka.

Celuloza in pektin na primer zmanjšujeta absorpcijo kalcija. Lignin, hemiceluloza in pektin zmanjšujejo absorpcijo železa. Netopna vlakna stimulirajo slinjenje, povečujejo presežek solne kisline v želodcu in pospešujejo izločanje prebavnih sokov. Vlaknine v resnici zmanjšujejo energetsko vrednost hrani in dajejo lažen občutek sitosti. Ne pozabit, a vlaknine so snovi, ki so odporne na prebavne procese.

Če dnevna količina zaužitih vlaknin preseže 50 gramov, se lahko pojavi napenjanje in bolečine v trebuhu. Upoštevajte, da vlaknine vsebujejo tudi tablete. In to ne prav malo.

Tako kot pri vsaki stvari, poznamo topne in netopne vlaknine. Netopne so tiste, ki povzročajo največ težav, topne pa so tiste, ki jih iščemo v hrani in povečujejo gostoto hranil, znižujejo nivo škodljivega holesterola, upočasnjujejo absorpcijo glukoze, preprečujejo arterosklerozo, bolezni srca, infarkte ...

Vir v vodi topnih vlaknin so stročnice, korenje, buče, pesa, cvetača, kitajsko zelje, špinača, paradižnik, ribez, hruške, maline, kivi, avokado ...

Še to: do prevelike količine vlaknin v telesu lahko pride, če čez dan ne pijete dovolj tekočine.


vkj
Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro imeti filter vrečko čaja za vzvratnim ogledalom
Dobro je vedeti
Ali smemo v plastenke dolivati vodo?
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zanimivosti
Poznate učinke indijskega ljubezenskega napitka?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Dobro je vedeti
Dodajte to v kavo in ... shujšajte!
Zdravje, lepota
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021