Datum: 27.6.2022 18:23:23 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kako veste, kdaj je lubenica zrela in dobra?
Če je lubenica prerezana, morda biti izrazito rdeče barve, koščice pa črne. Če so med njimi tudi bele, potem lubenica še ni dovolj zrela. Kaj pa narediti, ko ne vidite notranjosti lubenice?
Avgust je mesec lubenic, a že zdaj se jih na veliko prodaja. Ker gre za izrazito zdrav in poletno osvežujoč sadež, je dobro poznati nekaj trikov, kako prepoznati zrelo lubenico ne da bi videli njeno notranjost. Velja pa kljub vsemu nepisano pravilo 70-20-10, pri čemer pri nakupu lubenice velja 70 % znanja, 20 % izkušenj in 10 % sreče. Četudi ste še tako velik poznavalec lubenic, se vam lahko zgodi, da kupite nezrel, preveč zrel ali voden sadež.

Predstavljamo vam 5 preprostih trikov za ugotavljanje svežine lubenic:
  • Če s prstom potrkate po lupini, mora votlo doneti. Čim bolj votel je zven, bolj zrela je. Problem nastane, kadar potrkavate po več lubenicah iz iste pošiljke, ker boste potem težko slišali razliko.
  • Pri lubenicah je pecelj izredno pomemben. Bolj kot je suh in ovel, boljše je. Po drugi strani pa tudi ne sme biti povsem trd in posušen, ker to pomeni, da je lubenica prepotovala dolgo pot, ali pa se je dolgo valjala po skladišču. Zato iščite samo lubenice, ki imajo rahlo ovel pecelj, ki je kljub vsemu še dovolj mehak.
  • Poznavalci vedo, da obstajata dve vrsti lubenic: moška in ženska. ženske so običajno slajše, prepoznamo pa jih tako, da imajo cvet nekoliko večji (to je krog na vrhu, pri peclju).
  • Sladko in zrelo lubenico prepoznate po gladki skorji brez razpok z značilnim leskom. ko boste naslednjič kupovali lubenico, imejte s sabo kak oster predmet. Če rezilo gladko drsi po lupini, potem je velika verjetnost, da je lubenica zrela.
  • Vsaka lubenica ima na mestu, kjer je ležala, veliko svetlo liso. Če je ta lisa bela, potem še ni zrela, pa tudi preveč rumena ne sme biti. Izbirajte lubenice s svetlo rumeno liso.
Za konec pa še pomembna dilema: ali spadajo lubenice med sadje ali zelenjavo?

Čeprav boste v vseh učbenikih in enciklopedijah našli, da spadajo lubenice med sadje, pa rastlina spada v isto skupino kot kumare, buče in bučke. Veliko je tudi predelov, kjer lubenice kombinirajo z zeljem, zeleno solato, prav dobra je tudi pri jedeh na žaru ... Očitno so lubenice lahko sadje in zelenjava.
vkj


Dobro je vedeti
7 radioaktivnih stvari, ki jih imate v vašem domu
Zdravje, lepota
Kako na hitro spremeniti pH telesa
Dobro je vedeti
Ne zavrzite jajčnih lupin, raje jih specite
Dobro je vedeti
Koliko vode je še zdravo popiti?
Dobro je vedeti
Kako veste, kdaj je lubenica zrela in dobra?
Dobro je vedeti
Doma narejena CBD konopljina moka: recepti iz industrijske konoplje
Zdravje, lepota
Napitek, ki zravna trebuh in ga splošči
Dobro je vedeti
Zadnjica, ki bi si jo vsi želeli
Zdravje, lepota
S česnom nad mozolje
Zdravje, lepota
Čudežna formula za turbo hujšanje
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021