Datum: 25.3.2022 18:55:26 - Rubrika: Dobro je vedeti
Nekaj dejstev o bučnih semenih
Bučna semena niso samo prigrizek za k televiziji in pijači, pač pa skrivajo veliko zdravih lastnosti, ki jih le redki poznajo.
Jejte samo neluščena in nesoljena pražena bučna semena. Razlog je preprost. Če dobite predse skodelico oluščenih semen, jih boste hitro pojedli več, kot bi bilo treba. Bučnice namreč imajo v 100 gramih kar 446 kalorij, veliko maščob (162 gramov oziroma 30 % dnevnih potreb) in veliko ogljikovih hidratov (54 gramov oziroma 18 % dnevnih potreb).

To so slabe plati semen.

Med dobrimi je na prvem mestu potrebno omeniti veliko aminokislin, med katerimi izstopa tritofan, ki dobro vpliva na spanec in krepi zdravje srca. Poleg tega bo pomagal, da se v telo absorbira več magnezija in drugih snovi.

Bučna semena so enostavna za prebavo in bogata z beljakovinami. Stabilizirajo raven sladkorja v krvi, pomagajo pri hujšanju, znižujejo holesterol. So zelo bogata z omega-3 maščobnimi kislinami in pomagajo zdraviti bolezni prostate (zaradi visoke vsebnosti cinka so priporočljive predvsem za moške), izboljšujejo kakovost las, nohtov in kože. Delujejo preventivno proti ledvičnim kamnom, odpravljajo težave s sečili, mehurjem in celo proti nekaterim vrstam raka. Nekatere študije dokazujejo, da imajo bučna semena enak učinek kot zdravilo indemetacin, ki se uporablja pri različnih vnetjih in oteklinah.

Pomembno je vedeti tudi, da bučna semena alkalizirajo pH telesa. Če imate težave z zakisanostjo, potem je to idealen prigrizek za vas.

Najbolj zdrave so rahlo pražena semena. Dovolj je, da jih za 15 do 20 minut daste v pečico pri 170 stopinjah Celzija, jeste pa jih lahko samostojno, ali kot dodatek k solatam, juham, omakam ... Dodatek soli ni potreben, najboljša pa so še topla semena.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021