Datum: 18.3.2022 10:24:59 - Rubrika: Zdravje, lepota
Vikingi so bili prehranski eksperti
Če obstajajo diete, ki kopirajo prehrani praljudi, potem mora obstajati tudi dieta, ki kopira vikinge. Zakaj? Preverite ...
Ali ste vedeli, da vikingi niso poznali bolezni srca in ožilja, sladkorne, povišanega pritiska in še kakšne sodobne nadloge? Kaj se lahko naučimo od njih? Veliko! Tradicionalna prehrana narodov na severu ima nekaj posebnosti, ki se jih je vredno držati.

Sladko in kislo
Vikingi obožujejo nenavadne kombinacije, zato jedem dodajajo sadje. Sadje pospešuje fermentacijo že v ustih, hrana pa je zato lažje prebavljiva.

Kislo zelje
Ali ste vedeli, da so kislo zelje izumili Danci, ko so iskali način, kako čez zimo shraniti zelenjavo. Danes so Nemci največji ljubitelji kislega zelja, zelje pa ni edina fermentirana severnjakov. Na podoben način, kot zelje, so vikingi pripravljali še repo, fižol, peso, kumare ...

Meso
Tradicionalna skandinavska dieta vsebuje veliko proteinov iz mesa. Zelo pomembna je kombiniranja slanega in kislega, ki v ustih spodbudi nastanek sline, zato je pomembno, da hrano dobro prežvečite, jeste pa počasi.

Jajca
Pečena jajca so zelo pomemben del vikinške prehrane. Za moške so bila jajca sladica in energijski prehranski dodatek med bitkami, ženske pa so jajca uživala, ker so jim pomagale premagovati ženske bolezni, pa tudi raka na dojkah.

Ovsena kaša
Tudi ovsena kaša je izum vikingov. Ovsena kaša je bila obvezen obrok po vsaki bitki. So pa raziskave pokazale, da je oves najbolj zaslužen, da žile vikingov niso bile nikdar zamaščene. To je verjetno tudi glavni vzrok njihove moči.

Odprti sendviči
Vikinga ne boste nikdar videli jesti sendviča z dvema rezinama kuha. Zanje je pravi sendvič podložen z rezino črnega kruha, namazom iz tune, dodatkom zelenjave in sadjem.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021