Datum: 22.2.2022 20:55:52 - Rubrika: Dobro je vedeti
7 živil, ki uničujejo zobe in to niso sladkarije
Niso samo sladkarije, ki nam uničujejo zobe in škodujejo dlesnim. Ostaja veliko drugih, včasih nevarnejših stvari.
1. Agrumi
Kislina v limonah, limetah, oranžah in mandarinah je zelo škodljiva za zobe. Poleg tega tudi vitamin C in kalij nista dobra za zobno sklenino. Prav bi bilo, da si vsakič, ko pojemo katerega od citrusov, umijemo zobe. Ali pa vsaj usta večkrat splahnemo z vodo.

2. Kokice
Kokice same po sebi niso škodljive za zobe, so pa nevarne lupine koruze, ki se zataknejo za zobmi. Ti ostanki lahko poškodujejo dlesni, poleg tega pa več dni gnijejo za zobmi ne da bi to sploh čutili. Gniloba koruznih lupin vsebuje veliko amalgamov, ki povzročajo rakasta obolenja. Rešitev je, da si po obroku kokic zobe temeljito očistite z nitko.

3. Suho sadje
Rozine, suhe brusnice, marelice, slive in še kakšno posušeno sadje je sicer dobro za prebavo in telesno počutje, ni pa dobro za ustno higieno. Suho sadje namreč vsebuje ogromno sadnega sladkorja, ki je pravi raj za razvoj bakterij v ustih.

4. Vino
Kozarec vina je dober za zdravje, a slab za zobe. Vinska kislina je izredno nevarna za zobno sklenino. Ste že kdaj videli pijanca z lepimi zobmi? No, zdaj veste zakaj.

5. Arašidovo maslo
Arašidovo maslo je odlična kombinacija slanega in sladkega. Problem je v drobnih zrncih, ki delujejo kot zelo fini brusilni papir, kar škoduje dlesnim, poleg tega pa se ti drobni delci lepijo na zobe in jih odpravimo le s temeljitim ščetkanjem. Res temeljitim.

6. Gazirane pijače
Športne in gazirane pijače vsebujejo ogromno sladkorja, ki se v ustih pretvori v kislino, ta pa je škodljiva tako za zobe, kot tudi dlesni. Problematična je tudi soda, ki še spodbuja zobno gnilobo.

7. Led
Tudi led škoduje zobem. Pravzaprav škoduje zobni sklenini. Na mestih, kjer imate poškodovano zobno sklenino, začno zobje najhitreje gniti. Zato je pomembno, da ledu nikar ne vnašajte v usta. Prav tako ne pijte hladnih pijač.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021