Datum: 7.2.2022 14:55:50 - Rubrika: Dobro je vedeti
7 stvari bogatih s kalcijem, pa to ni mleko
Če ste iz takšnih in drugačnih razlogov črtali mleko in mlečne proizvode iz jedilnika, je zelo pomembno, da veste, katera hrana ima veliko kalcija.
Kalcij je pomemben za zobe, kosti, zagotavlja, da mišice in živčevje nemoteno delujejo. Odrasli potrebujejo približno 1000 milijogramov kalcija dnevno, kar je sicer najlaže z mlekom (skodelica mleka vsebuje skoraj četrt priporočene dnevne količine kalcija), a obstajajo tudi druge metode. Mleku se ne izogibajo samo vegani in ljudje občutljivi na laktozo. Mleko je vse bolj produkt kemije in vse manj naravno živilo.

V spodnjem pregledu živil se navedene količine kalcija nanašajo na 100 gramov živila.

1. Tofu (384 mg kalcija)
Tofu je vegetarijanski izvor proteinov in izredno bogat s kalcijem. Dobra stran tofuja je, da prevzame okus hrane s katero je pripravljen, možnosti priprave pa je res veliko.

2. Sardele (350 mg kalcija)
Celo ribe v konzervi imajo veliko kalcija, veliko vitamina B12, vitamina D in mnogih esencialnih maščob, ki jih potrebuje telo. Sardele so lahko zelo hranljiv dodatek k solatam.

3. Fige (160 mg kalcija)
Fige, še zlasti modre (Kaj zdravi jetra in kosti ter znižuje holesterol) imajo izredno veliko vlaknin, magnezija in ostalih mineralov, ki jih telo potrebuje pri več kot 300 biokemičnih reakcijah. Fige so odlične pri obnavljanju mišic, krepijo delovanje srca, krepijo kosti in še vrsto drugih stvari.

4. Ohrovt (150 mg kalcija)
Ohrovt je zelo hranljiva zelenjava z zelo malo kalorijami (40 kalorij na 100 gramov). Porcija vsebuje dnevno dozo vitamina C, dvojno dnevno dozo vitamina A, veliko pa ima tudi vitamina K.

5. Zelje (142 mg kalcija)
Zelje je med najbolj bogatimi živili s kalcijem, poleg tega pa ima zelje še vrsto drugih hranljivih snovi (tokrat izpostavimo vitamin A, ki izboljšuje vid - preberite si več o kislem zelju: Varuh zdravja: kislo zelje), še posebej, če ga pripravite z olivnim oljem in čebulo.

6. Oranže (74 mg kalcija)
Oranže krepijo imunski sistem, imajo veliko antioksidantov, veliko vitamina C in malo kalorij. Dobro je vedeti le, da ima sok samo 27 mg kalcija.

7.Brokoli (43 mg kalcija)
Brokoli je znan po tem, da ima dvakrat več vitamina C kot oranže. Študije so pokazale, da otroci, ki v zgodnjem otroštvu jedo brokoli, manj pogosto zbolijo za rakom. Poleg tega pa je brokoli skupaj s špinačo in zeljem tudi odličen čistilec telesa (več o tem: Sokovi, ki razstrupljajo telo).
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021