Datum: 22.2.2023 6:12:43 - Rubrika: Dobro je vedeti
10 stvari, ki jih zdravniki počno vsak dan
Tudi zdravniki se držijo domačih receptov, ker sami najbolj vedo, kaj pomeni preventiva. Objavljamo nekaj teh nasvetov.
1. Fiziološka raztopina v nos
Veliko zdravnikov si vsako jutri v nos vbrizga nekaj hlapov fiziološke raztopine (gre za sol raztopljeno v vodi). S tem si navlažijo nosno sluznico in odprejo dihalne poti, kar je dobro proti alergijam in izboljša odpornost proti virusom.

2. Sto sklec
Za ohranjanje dobre kondicije si morate vzeti čas, potrebujete pa tudi prostor. Če ste preveč zasedeni, da bi tekali okoli hiše, si lahko za cilj postavite 100 sklec. Sliši se veliko, a bistvo ni v tem, da jih naredite v enem odmoru, pač pa je veliko bolje, če jih naredite 5-krat po 20. Začnete lahko tudi tako, da imate kolena na tleh in že 3 do 5 sklec na dan bo vidno izboljšalo vašo kondicijo.

3. Limonada
Dan je najbolje začeti z limonado. Sok sveže stisnjene limone vas bo okrepil z vitaminom C, izboljšal prebavo in še pomagal pri izgorevanju maščob. Ima pa redno pitje limonade še en "stranski" učinek: pomaga pri odpravi gubic na obrazu.

4. Odpiranje vrat
Ali ste vedeli, da je 90 % vseh bakterij na spodnji strani kljuke? Če vrata odpirate tako, da se spodnjega dela ne dotaknete, bo manj nevarnosti okužb. Seveda brez rednega umivanja rok še taka pazljivost ne bo pomagala.

5. Ne vklapljajte naprav na elektriko
Za srčni utrip in pritisk je zelo pomembno, da se prvih 10 minut, ko se zbudite, ne dotaknete naprav, ki bi vas lahko vznemirile. Poskusite v miru popiti kozarec limonade in vsaj 10 minut nameniti telesu, da se spravi v pogon. Morda niste vedeli, a skoraj 60 % Američank prej pogleda na Facebook, kot si opere zobe?! Ne bodite tudi vi taki.

6. Jajca za večerjo
Beljakovine v jajcih so veliko bolj zdrave, kot beljakovine v govejem mesu, piščančjem in celo tofuju. Pomembno je le, da jeste vsaj pol ure pred spanjem, da lahko telo v miru prebavi večerjo. Seveda pa še vedno velja nasvet, da po sončnem zahodu ni dobro jesti. Raje popijte kozarec vode.

7. Barva urina
Na urinu se najprej vidijo spremembe v telesu, zato je dobro biti pozoren na vsako spremembo barve. Včasih urin spremeni barvo tudi zaradi hrane (znan je vpliv rdeče pese), zato v takem primeru pijte veliko vode. Trudite se, da bo vaš urin čim manj spreminjal barvo.

8. Hladna spalnica
Znano je, da človeško telo najbolje funkcionira pri temperaturi med 18 in 20 stopinjami Celzija. Če je več, se mora hladiti, če je manj pa greti. Ker pa se telo lažje ogreje (pokrijemo se z debelo odejo), je za dober spanec priporočljivo, da imate v spalnici temperaturo med 15 in 18 stopinjami.

9. Prehrana praljudi
Paleo dieta, ki je poznana tudi pod kratico LCHF (Low Carbonate, High Fat - manj ogljikovih hidratov, več maščob), je razširjen način prehranjevanja, pri čemer je ključna stvar ta, da iz prehrane izločite sestavljene in industrijsko proizvedene ogljikove hidrate. Hidrati, ki so v naravni obliki v zelenjavi, niso škodljivi. Podobno je tudi pri maščobah. Zdrave maščobe v pravem razmerju so zdravilne (razmerje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami bi moralo biti 1 : 4 - razmerje najbliže idealnemu ima konoplja).

10. Jabolčni kis
Če pred obrokom popijete kozarec vode zmešan z žlico jabolčnega kisa, bo to pomagalo pri prebavi, hkrati pa znižalo nivo sladkorja v krvi. Jabolčni kis ima tudi protiglivične lastnosti in je zdrav probiotik.
vkj
Zdravje, lepota
Jogurt s to začimbo dela čudeže
Zdravje, lepota
Pijača za hujšanje, ki nadomesti kosilo in večerjo
Zdravje, lepota
Ste že slišali za neverjetno shujševalno dieto z jogurtom in krompirjem?
Zanimivosti
Vojna za čevapčiče
Zdravje, lepota
Pozabite na odvečne kilograme!
Zdravje, lepota
5 bolezni, ki se vidijo na obrazu
Dobro je vedeti
Kako sladek krompir spremenite v večerjo?
Zdravje, lepota
Vsak dan manj trebuha s tem nenavadnim nasvetom
Dobro je vedeti
Tjaša Ferme in pater dr. Karel Geržan na Spiritualnem kampu v Metliki
Dobro je vedeti
Kombinacija, ki vam prihrani marsikatero zdravilo
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021