Datum: 23.3.2022 16:52:08 - Rubrika: Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupin. Nobenih!
V lupinah se skriva veliko koristnih snovi, mi pa jih vse preveč enostavno zavržemo, pa sploh ne vemo, kaj se skriva v njih.
Nekajkrat smo že pisali, kako koristne so lupine in, kaj lahko naredimo iz njih. Zelo zanimiv je čaj iz bananinih lupin (Tega še niste poskusili - bananin čaj). Tudi lupine citrusov so hranljive in uporabne (Ne zavrzite oranževih lupin). Kaj narediti z lupinami granatnega jabolka (Ne zavrzite lupine granatnega jabolka)? O vsestranski uporabi smo pisali tudi pri jajčnih lupinah (5 čudežih uporab jajčnih lupin). Tokrat seznam koristnosti lupin dopolnjujemo še z nekaterimi ...

Lubenice
Lupina lubenice vsebuje 3-krat več vitaminov C, B6 in citrulina (aminokislina, ki pomaga pri prekrvavitvi), kot limona. Ko boste naslednjič delali smoothie z lubenicami, dajte v sokovnik rdeč in bel del, ki ste ga do sedaj zavrgli.

Buče
Lupina buč ima izredno veliko cinka (pomemben je za zdravo kožo ter rast nohtov in las) in ima izredno veliko beta karotena, ki ščiti telo pred boleznimi srca in ožilja (Kje najdemo karotene in za kaj so dobri). Poleg tega imajo bučna semena (sveža še posebej) veliko omega-6 maščobnih kislin. Zapomnite si, da pri bučah ni ničesar, kar bi morali zavreči.

Krompir
Ali ste vedeli, da ima pest krompirjevih lupin polovico potrebne dnevne količine kalija, železa, fosforja, cinka, vitamina C in vlaknin? Če ste doslej krompir lupili, vam v imenu zdravja tega ni treba več početi.

Česen
Nedavne japonske raziskave so pokazale, da je v lupinah česna 6 izredno redkih in učinkovitih antioksidantov, ki pomagajo pri premagovanju raka. Seveda je lupine česna težko jesti, lahko pa jih dodate v posodo, kjer pečete še ostale stvari. Pečene česnove lupine sploh niso moteče, pa še jed je okusnejša.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021