Datum: 13.2.2022 14:55:44 - Rubrika: Dobro je vedeti
3 nadomestki za moko brez glutena
Če vam gluten škodi, ali pa se mu izogibate iz preventivnih razlogov, to ne pomeni, da se morate odpovedati tudi svojemu priljubljenemu pecivu.
O škodljivosti glutena zadnje čase povsod veliko piše, malo manj pa, da naše telo potrebuje gluten. Popolno izogibanje ni dobro, pa tudi poceni ni, dobro pa je poznati alternative, ki lahko zamenjajo običajno moko.

Zakaj je alternativa boljša od običajne moke?

Obstaja vrsta raziskav, ki potrjujejo, da bela moka z visokim deležem glutena povzroča zaprtost, sladkorno bolezen in celo raka, spodnje tri alternative pa kar pokajo po šivih od vitaminov in hranljivih snovi, zato bi jih bilo dobro imeti na mizi, tudi če se vas problemi z glutenom ne tičejo.

1. Kokosova moka

Kokosovo moko dobimo z mletjem bele kokosove sredice. Ima prijetno sladek okus, v nasprotju z belo moko pa izjemno nizek glikemični indeks. žlica kokosove moke vsebuje 10 miligramov vlaknin, kar je 2-krat več, kot pšenični otrobi in 20-krat več, kot bela moka. Poleg tega je kokos bogat z beljakovinami in ima malo maščob. Redno uživanje kokosa uravnava krvni pritisk, znižuje sladkor, izboljšuje delovanje ščitnice in telesu daje energijo.

In še nekaj: obstaja kopica receptov, ki so prilagojeni kokosovi moki, pecivo pa je veliko bolj okusno, kot bi bilo narejeno z običajno moko.

2. Ajdova moka

Ajdova moka prav tako ne vsebuje glutena, ima pa samosvoj okus, ki se ga je potrebno navaditi. Tako kot kokosova moka, je tudi ajdova veliko bolj zdrava od bele moke. Vsebuje več rastlinskih vlaknin, več proteinov (vključno z vsemi osmimi esencialnimi aminokislinami, ki jih človeško telo ne more ustvariti). Ajda je bogata z minerali, zlasti magnezijem in bakrom, vsebuje veliko flavonoidov, ki ščitijo celice pred poškodbami in vnetji ...

Še posebej okusne so ajdove palačinke.

3. Moka iz rožičev

Rožičevo moko bi morali v naših krajih pogosteje uporabljati, ker je v določenih segmentih celo bolj zdravilna od kokosa. Ima veliko magnezija, kalcija, vse esencialne aminokisline (to so snovi, ki jih naše telo ne more ustvariti), poleg tega pa je še zelo aromatična in prijetnega vonja. Nič neobičajnega ni, če mnogi rožičevo moko dodajajo k zelenjavnim napitkom, sladice pa dobijo bolj poln in sladek okus.

Poleg tega, da rožičeva moka znižuje stopnjo sladkorja v krvi in znižuje krvni pritisk, je še zelo uspešna pri topljenju maščob. V ZDA je rožičeva moka glavna sestavina vseh, ki želijo zdravo shujšati.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021