Datum: 31.10.2021 15:46:59 - Rubrika: Zdravje, lepota
Za kaj sta dobra kurkuma in cvetača?
Posamezna zelenjava je lahko zelo koristna za zdravje, a prava moč se pokaže šele v kombinaciji z drugimi ...
Rak na prostati je zelo pogosta težava pri moških, zato poteka kar nekaj raziskav v tej smeri. Do zanimivega zaključka so prišli v Rusiji, kjer so s kombinacijo kurkume in cvetače našli zelo učinkovito in preprosto zdravilo, ki pa ne pomaga samo pri tem raku.

O zdravilni moči kurkume smo na Vem, kaj jem že nekajkrat pisali (preberite prispevek o petih živilih, ki jih farmacevtska industrija zaradi razširjenosti ne more patentirati, pa bi jih rada, imajo pa znanstveno dokazano zdravilen vpliv: Preveč razširjena zdravila proti raku, da bi bila zdravila). Poleg tega smo cvetačo zaradi dostopnosti in zdravilne moči izbrali za živilo leta 2014 (Hrana leta 2013 po vašem izboru). Če oboje združimo, ni težko ugotoviti, da se učinki multiplicirajo.

Kurkuma je dobra proti raku, ker izboljšuje delovanje jeter, ki tako lažje in hitreje čistijo telo. Poleg tega pomaga pri uravnavanju prebavnega sistema in možganov, hkrati pa se krepi imunski sistem. Vsebuje veliko antioksidantov in velja za eno najmočnejših orožij proti rakastim metastazam.

Podobne učinke ima tudi cvetača, čeprav ni tako izrazita, deluje pa kot balzam za telo, ker pomirja, hrani in pomaga pri regeneraciji. O moči cvetače v kombinaciji z drugimi živili si lahko preberete v prispevku Sokovi iz cvetače in še česa, kjer boste našli štiri recepte za boljši imunski sistem, zbijanje holesterola, boljšo prebavo, kri, počutje, spomin ...

Rusi ugotavljajo, da ima cvetača s kurkumo najmočnejši vpliv na raka na prostati (to velja tako za zgodnjo fazo preprečevanja, kot tudi zdravljenja). Pri ženskah se ta kombinacija dobro kaže pri preprečevanju raka na dojkah. Pri otrocih so zelo spodbudni rezultati pri zdravljenju levkemije ...

Zanimivo je, da so vse pogosteje rezultati tovrstnih raziskav recepti, kako pripraviti hrano, ki tudi zdravi.

Cvetača s kurkumo

Za pripravo recepta proti raku potrebujete le nekaj cvetače, kurkume, malo soli in olivnega olja.

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija, v posodo pa dajte na drobne kose narezano cvetačo, ki jo potresete s kurkumo in soljo. Nato vse skupaj premešajte kar z roko, da dobi cvetača barvo kurkume (pri količini kurkume ni treba šparati - toliko je naj bo, da se vsa prime na cvetačo in je skoraj nič ne ostane na posodi). Vse skupaj pokapajte še z olivnim oljem, posodo pa pokrijte s folijo.

Vse skupaj se naj kuha 75 minut.

Še to ... Posoda naj bo dovolj velika, da lahko kose cvetače lepo razporedite po površini in, da niso eden na drugem. Nekateri dodajo zraven še por (preberite Por ni tako nedolžen, kot bi si mislili) in druge začimbe, kar je stvar okusa, nikakor pa ne škodi.
Erika Volk
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021