Datum: 17.3.2022 6:55:32 - Rubrika: Zanimivosti
Ali ovseni kosmiči vsebujejo gluten?
To je vprašanje, ki nima pravilnega odgovora. Sam oves nima glutena, predelava in predelava pa dopušča preveč svobode, da bi to bilo res.
Oves spada med živila, ki nimajo glutena. To je dejstvo. Problem pa nastane, ker mnogi kombinirajo oves in pšenico, pa je zato velika možnost, da pride do križanja. Če je v bližini polje pšenice, ima lahko oves tudi do 10 % toliko glutena, kot jo ima pšenica. Poleg tega so tudi mlini za oves in pšenico isti in je tudi zaradi tega mogoče, da se v ovsenih kosmičih pojavljajo sledovi pšenice in glutena. Kupiti ovseno kašo brez glutena pomeni le, da gre za kontrolirano pridelavo.

Točnih podatkov o številu ljudi občutljivih na gluten ni, vendar se ocenjuje, da se številka giblje med 10 in 15 %, delež pa še narašča. Pravzaprav narašča nerazumljivo hitro, medicina pa nima pravega odgovora na to.

Z analizo krvi sicer lahko ugotovijo, če ste občutljivi na gluten, vendar ta test deluje le, če je na gluten občutljiv vaš imunski sistem, kar pa ni vedno tako.

Problem glutena je tudi, da obstaja na stotine simptomov, celiakija pa je samo ena od znanih vrst občutljivosti na gluten. Občutljivost na gluten še ne pomeni, da imate tudi celiakijo.

Kako veste, če ste občutljivi na gluten?

To je eden najtežjih testov. Gluten morate popolnoma izločiti iz prehrane (ne pozabite, da ga najdete na mestih, kjer ne bi pričakovali - denimo v žvečilnih) in pri tej dieti vztrajati vsaj mesec dni, včasih celo več. Če se vam bo zdravje popravilo, čutili boste več energije, potem se je glutenu dobro izogibati. Še opozorilo: če boste samo zmanjšali gluten za 90 %, ne ne bo imelo vpliva na vaše zdravje.

Kaj je zajtrk prvakov?

Oves je zajtrk prvakov. Če mu dodate še brokoli in domačo, ekološko jajce, boste dobili najbolj popoln zajtrk brez glutena.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021