Datum: 5.8.2021 18:57:38 - Rubrika: Zanimivosti
Zakaj zanemarjamo indijske oreščke?
Indijski oreščki imajo ogromno koristnih elementov, ker pa delujejo zelo blago in pomirjujoče, pogosto pozabimo, da so to najbolj zdravi oreščki na trgu
Indijski oreščki izvirajo iz Brazilije, po svetu pa so jih raztrosili portugalski raziskovalci. Gre za seme zimzelenega drevesa, na voljo je celo leto, seme pa ima značilno hruškasto obliko. Čeprav ima seme veliko hranljivih snovi, pa lahko pretiravanje povzroči alergijsko reakcijo, nepravilno pripravljen in oluščen pa povzroča alergije na koži. Predvsem bodite pazljivi pri otrocih, ki naj jih ne pojedo več kot 100 gramov na dan.

Kaj pa so glavne značilnosti indijskih oreščkov?

100 gramov oreščkov ima 553 kalorij in veliko rastlinskih vlaknin, vitaminov in mineralov, poleg tega pa so tudi zelo sitostni (ogljikovih hidratov imajo več kot 30 %).

Za indijski oreščke sicer velja, da imajo manj maščob, kot denimo orehi, mandeljni, lešniki, vendar je to zato, ker vsebujejo nenasičene maščobe (kar 82 % jih je). Te maščobe veljajo za zdrave. Oreščki so še posebej znani po visoki količini mononenasičenih maščob (zlasti oleinske in palmitooleinske), ki blagodejno delujejo na delovanje srca in uravnavajo nivo triglicerinov v krvi.

Med minerali velja izpostaviti velike količine mangana, kalija, bakra, železa, magnezija, cinka, pa tudi vitaminov B in E.

V strokovni literaturi navajajo, da oreščki preprečujejo oksidativne okvare DNK v celicah dojk in tako delujejo preventivno proti raku na dojki. Poleg tega indijski oreščki pomagajo pri ureditvi krvnega tlaka. Veliko fenolov preprečuje okvare pljuč.

Imajo pa nekateri nasprotno mnenje. Ker so indijski oreščki rahlo sladkastega okusa, je lahko hitro pojemo preveč. Ne pozabit, da imajo vendarle največ ogljikovih hidratov med oreščki (v tem oziru so orehi najbolj zdravi), zavajajoč pa je tudi nizek glikemični indeks (22). Res je, da ko enkrat začnete, se pri oreščkih težko ustavite, zato mnogi opozarjajo, da na previdnost: indijski oreščki lahko tudi redijo.
vkj
Tak izgleda sadež drevesa iz katerih nastanejo indijski oreščki. Rumena lupina je zelo trda in škodljiva za kožo. (Wikipedia)


Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021