Datum: 5.8.2023 14:57:38 - Rubrika: Zanimivosti
Zakaj zanemarjamo indijske oreščke?
Indijski oreščki imajo ogromno koristnih elementov, ker pa delujejo zelo blago in pomirjujoče, pogosto pozabimo, da so to najbolj zdravi oreščki na trgu
Indijski oreščki izvirajo iz Brazilije, po svetu pa so jih raztrosili portugalski raziskovalci. Gre za seme zimzelenega drevesa, na voljo je celo leto, seme pa ima značilno hruškasto obliko. Čeprav ima seme veliko hranljivih snovi, pa lahko pretiravanje povzroči alergijsko reakcijo, nepravilno pripravljen in oluščen pa povzroča alergije na koži. Predvsem bodite pazljivi pri otrocih, ki naj jih ne pojedo več kot 100 gramov na dan.

Kaj pa so glavne značilnosti indijskih oreščkov?

100 gramov oreščkov ima 553 kalorij in veliko rastlinskih vlaknin, vitaminov in mineralov, poleg tega pa so tudi zelo sitostni (ogljikovih hidratov imajo več kot 30 %).

Za indijski oreščke sicer velja, da imajo manj maščob, kot denimo orehi, mandeljni, lešniki, vendar je to zato, ker vsebujejo nenasičene maščobe (kar 82 % jih je). Te maščobe veljajo za zdrave. Oreščki so še posebej znani po visoki količini mononenasičenih maščob (zlasti oleinske in palmitooleinske), ki blagodejno delujejo na delovanje srca in uravnavajo nivo triglicerinov v krvi.

Med minerali velja izpostaviti velike količine mangana, kalija, bakra, železa, magnezija, cinka, pa tudi vitaminov B in E.

V strokovni literaturi navajajo, da oreščki preprečujejo oksidativne okvare DNK v celicah dojk in tako delujejo preventivno proti raku na dojki. Poleg tega indijski oreščki pomagajo pri ureditvi krvnega tlaka. Veliko fenolov preprečuje okvare pljuč.

Imajo pa nekateri nasprotno mnenje. Ker so indijski oreščki rahlo sladkastega okusa, je lahko hitro pojemo preveč. Ne pozabit, da imajo vendarle največ ogljikovih hidratov med oreščki (v tem oziru so orehi najbolj zdravi), zavajajoč pa je tudi nizek glikemični indeks (22). Res je, da ko enkrat začnete, se pri oreščkih težko ustavite, zato mnogi opozarjajo, da na previdnost: indijski oreščki lahko tudi redijo.
vkj
Tak izgleda sadež drevesa iz katerih nastanejo indijski oreščki. Rumena lupina je zelo trda in škodljiva za kožo. (Wikipedia)


Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro imeti filter vrečko čaja za vzvratnim ogledalom
Dobro je vedeti
Ali smemo v plastenke dolivati vodo?
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zanimivosti
Poznate učinke indijskega ljubezenskega napitka?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Dobro je vedeti
Dodajte to v kavo in ... shujšajte!
Zdravje, lepota
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021