Datum: 26.10.2021 20:43:30 - Rubrika: Dobro je vedeti
Je rjavi sladkor res bolj zdrav od belega?
Če poznate proces pridelave rjavega sladkorja, vam je jasno, da je rjavi sladkor poln nečistoč in zato tudi manj zdrav od belega.
Mit o zdravju prijaznem rjavem sladkorju še še iz časov, ko je bil na trgovskih policah samo sladkor iz sladkornega trsa. Tak rjavi sladkor je že zaradi proizvodnje manj čist, a ima vseeno dovolj hranljivih snovi, ki odtehtajo razliko v barvi.

Ker pa je v Evropi večina sladkorja pridobljena iz sladkorne pese, je resnica o rjavem sladkorju obrnjena na glavo.

Da bi razumeli razliko med rjavim in belim sladkorjem, morate poznati proces pridelave.

Sladkorno peso najprej operejo in jo narežejo na tanke lističe, ki jih kuhajo v vroči vodi. S pomočjo kalcijevega hidroksida in z drugimi filtri se vroča topla juha očisti večine nečistoč, ki za sladkor niso pomembne. Nato sledi uparjevanje in nastane sladkorni sirup, ki ga je potrebno še enkrat upariti, da dobimo kristale sladkorja. Sirup, ki ostane, oziroma ves odpadni material v tem procesu se imenuje melasa.

Ker je tako pridobljen sladkor mešanica rjavih in belih kristalov, se sladkor loči po barvi s centrifugo. Beli sladkor gre v prodajo, proces z rjavim pa še ni zaključen.

Rjavi sladkor tudi po razdružitvi s centrifugo še ni pravi sladkor, ker je v njem preveč nečistoč. In tu različni proizvajalci ubiraj različne metode. Nekateri tak sladkor ne prečiščujejo. Drugi ga še enkrat pomešajo z melaso in zadnji del postopka ponovijo. Tretji neprečiščenemu rjavemu sladkorju dodajo bel sladkor in barvila ...

Skratka, vsi ti dodatni postopki naredijo rjavi sladkor dražji, vendar daleč od tega, da bi bil bolj zdrav. Umazanija rjavega sladkorja je lahko precej trdovratna in zelo neugodna za naš prebavni trakt. Rjavi sladkor ima tudi občutno manj kalcija, kalija, železa in magnezija, zaradi česar daje tudi manj energije. Tudi kalorična vrednost pokaže minimalno razliko: 100 gramov rjavega sladkorja ima 377 kalorij, belega pa 387 kalorij.

Ali uporabljati rjavi sladkor?

Odgovor je preprost: NE.

Razen, če naletite na doma pripravljenega iz sladkornega trsa.
vkj
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021