Datum: 13.9.2021 18:54:58 - Rubrika: Dobro je vedeti
Črtati ogljikove hidrate ne pomeni manj jesti
Ameriški urad za diete je naredil povsem resno študijo, kaj se zgodi, ko iz jedilnika črtate ogljikove hidrate - Jih proteini res lahko nadomestijo?
Ali ste vedeli, da je pri odrasli ženski povprečen dnevni vnos med 225 in 325 gramov ogljikovih hidratov? Od tega se 45 do 65 % porabi za delovanje telesa, ostalo pa stopite pred ogledalo, pa boste videli, kje ostane. Prav zato se v zadnjih letih pojavlja kar nekaj diet, ki jim je skupno to, da človek energije več ne zajema iz ogljikovih hidratov, pač pa maščob.

S pazljivo izbiro hrane in brez večjega odrekanja, je mogoče količino ogljikovih hidratov spraviti na 50 do 150 gramov (nekaj ogljikovih hidratov najdemo v skoraj vseh živilih, tudi sadju in zelenjavi, zato se temu ne moremo povsem izogniti). To pa je že količina, ki zadosti potrebe telesa, manjkajoči del pa začne telo pobirati iz maščobnih zalog, zato ob tako spremenjeni prehrani tudi hujšamo.

Kaj nadomesti izgubljene hidrate?

Najpogostejše vprašanje je, s čim nadomestiti manjkajočo hrano, če se odpoveste ogljikovim hidratom?

Ničesar ni treba nadomeščati!

Če na dan zmanjšate količino ogljikovih hidratov za samo 60 gramov, je to tako, kot bi v povprečju pojedli 1236 kalorij manj! To je ogromno. Toliko energije dobite, če pojeste 8 jajc, kar je že pošten obrok za poštenega jedca.

In še nekaj ne smemo pozabiti. Ogljikovi hidrati se v našem telesu spremenijo v sladkor in približno pol ure brodijo sem ter tja. Ko se ves sladkor stopi, pride v možgane nov signal: lakota!

Pri maščobah oziroma beljakovinah je ta proces precej daljši in lahko traja 4 in celo več ur. To pomeni, da v tem času ne boste čutili nobene lakote. Zato boste s spremenjeno prehrano pojedli manj, bolj zdravo in manj kalorično, čeprav ne boste imeli občutka, da se se morali čemu odreči.

Reakcija po Ameriško

Ko so pred dobrim tednom v ZDA objavili podrobnejše podatke o prehodu prehranskih navad iz ogljikovih hidratov na maščobe, tema ni nikogar zanimala. A to je bilo samo na videz. Zdravili so se namreč največji, ki z enim očesom izredno pazljivo spremljajo, kaj se dogaja na področju bolj zdrave prehrane.

Dokaz, da nekateri le niso nedovzetni za te stvari, se je zgodil sredi tega tedna, ko so trije velikani Coca-Cola, Pepsi in dr. Pepper na zasedanju Clintonove globalne iniciative za boljši svet (zasedanje je bilo v New Yorku, nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton pa se trudi, da bi svet sedaj, ko mu je potekel mandat, vendar bil boljši, kot nekoč) sporočili, da so sprejeli zavezo, da bodo do leta 2015 v vseh svojih pijačah zmanjšali količino kalorij za 20 %. Da mislijo resno, bodo nove pijače najprej razposlali šolam, ki naj se še naprej trudijo ozaveščati mlade o škodljivostih sladkih pijač.

Da gre za sprenevedanje in zgolj marketinški trik, lahko vidimo iz tabel gibanja količine sladkorja v pijačah. Med leti 2000 in 2013 se je količina sladkorja povečala za 12 %, kar pomeni, da bodo z napovedanim ukrepom sladke pijače pripeljali na nivo iz leta 1990, planeta pa s tem ne bodo rešili.

Kljub temu je cela Amerika navdušena nad napovedanimi ukrepi in se že veseli novih vrst pijač.
Erika Volk
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021