Datum: 5.8.2021 15:14:07 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kakšno škodo vsako poletje naredile japonke?
Japonke, flip-lops in flatforme so priljubljena poletna obuvala, ki pa lahko povzročijo precej nenavadne posledice na stopalu
Japonke so že vrsto let priljubljena poletna obuvala, v zadnjem času pa so moderni še tako imenovani flatforme, ki imajo debelo in tudi visoko peto. Pri vseh obuvalih ima noga precej prostora, so zračna, udobna, a nevarna za nošnjo. Zakaj?

Problem poletnih čevljev je, da se vsa teža prenese na sprednji del stopala. Ker pa ta obuvala na nogi visijo zgolj z nekaj trakovi, ljudje prednje prste nekoliko privzdignemo, da nam obuvalo ne pade iz nog in pri tem na nenaraven način deformiramo stopalo s čimer obremenimo kosti, ki niso vajene takšnih obremenitev.

Ortopedi opozarjajo, da se noga v 3 tednih lahko tako deformira, da lahko nastanejo manjše, ali večje težave. Poleg bolečin v stopalih in podplutb se lahko pojavijo tudi bolečine v hrbtenici, vratu, celo glavoboli. Še najmanj kar bo, boste imeli težave z jesensko obutvijo, ki vam je bila lani kot ulita na nogo, letos pa boste imeli kak žulj več.

Ali bi se težavam z poletnimi obuvali lahko ognili?

Ortopedi pravijo, da je za stopalo pomembno, da je čevelj pritrjen na nogo po vsej dolžini - spredaj držijo trakovi, pa tudi peta mora biti dobro pritrjena. V takem primeru lahko normalno stopamo in ne podrsavamo z privzdignjenimi prsti. Poleg tega je pomembno, da je korak sproščen in tudi primerno dolg. Nekdo je nekoč dejal, da smo v japonkah videti, kot bi šli na gala večerjo, uporabili najboljši makeup, potem pa ves večer delali grimase in se pačili.

Noga je pač taki del telesa, ki potrebuje trdnejšo oporo.
Erika Volk
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021