Datum: 12.8.2021 10:30:27 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kaj moramo vedeti o vodi v plastenkah
Ali ste vedeli, da imamo v Evropi registriranih 18 vrst vod, v njih pa je 20.000 potencialno nevarnih kemikalij?
Voda ni voda. Še kako se razlikuje. Pa ne samo po pH faktorju in okusu, pač pa tudi po mikroorganizmih, ki so sestavni del še tako čiste vode. V resnici je čiste vode vse manj, kar pa ne pomeni, da je tudi vode manj. Nikakor! Vode je dovolj, le onesnažena je bolj.

Najnovejše študije, ki so jih naredile nemške organizacije za zaščito potrošnikov, so pokazale, da je v vodi v plastenkah še vedno preveč bisfenola A (poznanega tudi kot BPA), zaradi nepravilnega skladiščenja, zastaranosti in neustreznih materialov plastenk pa se lahko razvije tudi več kot 20.000 potencialno nevarnih kemikalij med katerimi je najnevarnejši dietilheksil fumarat ali DEHF, ki pri ljudeh povzroča hormonske motnje. DEHF je namreč snov, ki sicer izboljšuje fleksibilnost plastenk, a kaj, ko je zdravju škodljiva. Več DEHF namreč pomeni, da je lahko plastenka tanjša, lažja, vanjo je vloženo manj materiala, zato je cenejša in, ker je odpornejša, je tudi poškodb pri transportu bistveno manj. Jasno je, da se takemu dodatku proizvajalci, ki se pehajo samo za dobičkom, težko odrečejo.

Čeprav smo o kvaliteti vode to poletje na Vem kaj jem že kar nekajkrat pisali (v prispevku Razstrupljanje in preveč vode smo opozarjali, da preveč vode lahko škodi, ali Katera je boljša - mineralna ali navadna in večno aktualna dilema Koliko vode je zdravo popiti?), pa vendarle naj velja pravilo, da je tekoča voda boljša od ustekleničene in, da je voda v steklenici boljša od tiste v plastenki.

Je pa na koncu treba k razpravam o nevarnosti umetnih mas dodati mnenje dr. Brucea Blumberga iz univerze v Kaliforniji, ki je ob podobnih raziskavah, ki jih delajo tudi v ZDA, dejal: "Smo šele na začetku poti odkrivanja nenavadnih kombinacij med embalažo in živili."

Glede na to, da je to dejal precej zamišljeno, očitno ve več, kot potrošniki ...
vkj
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021