Datum: 9.4.2022 6:50:00 - Rubrika: Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Avokado je eden najbolj zdravih sadežev na Zemlji, a je pri nas preredko na jedilniku. Razlog je skoraj zagotovo ta, da ga premalo poznamo.
Avokado vsebuje več kot 25 hranljivih snovi, začenši z vitamini A, B, C, E in K. Najdemo tudi velike količine bakra, železa, fosforja, magnezija, kalija. Je bogat s prehranskimi vlakninami, beljakovinami, ima veliko mononenasičenih maščob, kar nas varuje pred vrsto bolezni. Objavljamo samo nekatere zaradi katerih se splača pogosteje jesti avokado.

1. Dober je za oči
En avokado vsebuje 81 mikrogramov luteina, ki je hranilo za oči. Lutein preprečuje nastanek očesne mrene, preprečuje degeneracijo rumene peke, lahko pa pomaga tudi pri boleznih srca in ožilja. Če vam je okus avokada tuj, vam priporočamo, da nekaj rezin dodate k solati, pa se boste hitro navadili nanj.

2. Zmanjšuje tveganje za bolezni srca in možganske kapi
Avokado vsebuje folat, ki je zelo priporočljiv zlasti za nosečnice, pa tudi za bolnike s težavami na srcu. Skodelica avokada vsebuje okoli 23 % folata, ki je dober za celo vrsto bolezni.

3. Dober je za lase
Visoke vsebnosti vitaminov, zlasti pa bakra in beta karotena dajejo vašim lasem sijaj, moč in zdrav videz. Prav zato je ekstrakt avokada dodan k šamponom, zelo pomaga pa, če ga redno uživate. En avokado za malico, pa se vam bodo lasje že po enem tednu močno izboljšali.


4. Regulira krvni tlak
Kalij pomaga telesu uravnavati krvni tlak in to ne samo visokega, tudi nizkega. Med vsemi sadeži se samo še banane lahko kosajo po vsebnosti kalija z avokadom. Vendar imajo banane veliko škroba in so po vsebnosti drugih sestavin daleč zadaj ...

5. Izboljšuje absorpcijo esencialnih hranil
Ljudje s težavami v presnovi, predebeli ljudje in ljudje po bolezni potrebujejo maksimalen izkoristek hranil, ki jih zaužijejo. Več raziskav je pokazalo, da lahko avokado izboljša presnovo tudi do petkrat. Seveda ne en avokado, pač pa vsaj eden na dan tri dni.

6. Celi rane
Avokado zaradi vitamina E celi rane in zmanjšuje brazgotine. Znano je, da vitamin E obnavlja kožo, ki je zaradi njega mehka in voljna, zato si lahko brez skrbi same naredite nočno maskaro.

7. Zmanjšuje holesterol
Avokado je odličen vir oleinske kisline, ki pomaga pri zniževanju holesterola v krvi. Poleg tega izboljšuje razpoloženje, pa ga zelo priporočamo kot dodatek k napitkom, solatam, raznim omakam ...
Erika Volk


Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021